A közösségi színterek sem maradtak ki

2021.11.22. 11:22

Drogprevenció: az egyént és a családokat is megszólították Debrecenben

A Prizma program nagy sikerrel és virágzó együttműködésekkel zárult.

Fotó: Czinege Melinda

Megtartották a Prizma – Egyén, Család, Közösség – Komplex drogprevenciós program záróeseményét a Csokonai Irodalmi Labor pódiumtermében, hétfőn. Az összejövetelen többek között a kétéves, európai uniós projekt eredményeiről és hasznosságáról is szó esett.

Bevonni a családokat

Rácsok Balázs, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet szociális igazgatója kifejtette, nagyon fontos volt, hogy az egyént, a családokat, és a közösségi színtereket is egyszerre szólította meg a program. – Ez egy komplex megközelítést jelent, tehát nemcsak a szenvedélybetegekkel foglalkoztunk, de a családokat, közösségeket is bevontuk a gyógyulás folyamatába. Itt a szülő, a szolgáltatást nyújtó, valamint a fiatal, a szabadidős tevékenységek által egy csokorra fűződtek fel, így jelen volt az élmény is a programban – emelte ki Rácsok Balázs, aki szerint utólag remek döntésnek bizonyult, hogy így épült fel a projekt.

A szociális igazgató beszédében megköszönte a partnerszervezetek együttműködését, valamint azt, hogy Debrecen városa befogadta ezt a kezdeményezést.

Fotó: Czinege Melinda

Hozzátette, azzal, hogy a program véget ért, nem szabad, hogy a megszületett eredmények is eltűnjenek. – Amit lehet szeretnénk továbbvinni, hogy a megszólított fiatalok, családok továbbra is részei legyenek a jövőbeni programoknak. A hozzátartozók megnyerése ugyanis nagyon fontos, ha ilyen esetekkel találkozunk. Hiszen a családdal együtt tud megtörténni igazán a gyógyulás. Ha azt látjuk, hogy őket be tudjuk vonni, azáltal hatékonyabbá válunk mi magunk is. Sőt, akad olyan eset is, amikor egy-egy rokon látogat el hozzánk azzal a céllal, hogy segítsünk a bajba jutottakon. Végül gyakran a hozzátartozóval való foglalkozás útján jut el hozzánk a szenvedélybeteghez – összegezte Rácsok Balázs.

A szakember elmondása szerint amikor elkezdenek közösen dolgozni, a beteg rengeteg problémát fogalmaz meg, hogy miért csinálja azt, amit csinál.

 

Akár azért, mert iszik valamelyik hozzátartozója, vagy mert bántják otthon. – Ilyenkor rajta keresztül meghívjuk az adott hozzátartozót egy beszélgetésre, konzultációra, bevonva őt, hogy meglássuk a hozzáállását, történetét ebben a folyamatban. Akár együtt, vagy külön-külön is tudnak jönni hozzánk egyeztetni, ennek eredményeképpen pedig nagyon más történeteket adódnak össze. A szociális igazgató arra is kitért, hogy esetenként így nemcsak a szenvedélybeteg, de a családtag is segítségben részesül. – Remekül működnek a hozzátartozói csoportok, melyek egyik kulcsa, hogy az ő esetükben is megtaláljuk azokat a nehézségeket, amelyeken azután változtatni kell. Lett is már így ügyfelünk, akivel nem is gondoltuk volna, hogy együtt fogunk dolgozni.

Fontos a megelőzés

Az utolsó Prizma Családi Napot szombaton tartották meg, előzetesen azonban több ilyen rendezvényre is sor került, melyek közül volt, amelyiknek a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központ adott otthont. Orosz Ibolya Aurélia, a központ intézményvezetője a hétfői eseményen elmondta, városszerte összesen 1600 családdal foglalkoznak.

Fotó: Czinege Melinda

– Meglehetősen nehéz segítséget nyújtani, a családok életébe beavatkozni akkor, amikor már súlyos probléma áll fenn. Ezért is volt remek kezdeményezés ez a pályázat, – amelyben aktívan részt vehettünk – hiszen a megelőzés oldaláról közelítette meg a problémát. Örömünkre szolgált, hogy olyan szolgáltatásokkal tudtuk az intézmény életét gazdagítani, ami eddig nem volt jelen. A három területi irodánkon lehetőséget biztosítottunk a tanácsadásra, illetve nagyobb rendezvényeken házigazdaként is helyet adtunk annak, hogy a családok megismerkedjenek ezzel a lehetőséggel – mondta az intézményvezető, kiemelve, színvonalas, hiányszolgáltatást nyújtó program volt a Prizma, mely során ismét megmutatkozott, mennyire összefogó tud lenni Debrecen. Hozzátette, bízik a további sikeres együttműködésekben.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában