Közgyűlési előterjesztés

2021.11.20. 12:59

Debrecen 2050-ig klímasemleges várossá válhat

A csatlakozók vállalták, hogy a kibocsátást legalább 40 százalékkal csökkentik.

Fotó: Vass Attila

Az éghajlatsemleges Európa érdekében tett intézkedések fokozásáért az önkormányzat megújítja a tagságát a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségében. Ezzel is foglalkozik a városi képviselő-testület közgyűlése csütörtökön 9 órától a Régi Városháza nagytanácstermében. Az előterjesztés szerint Debrecen 5 éve csatlakozott az Európai Bizottság által létrehozott szövetséghez, amely azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse azokat a helyi önkormányzatokat, amelyek elkötelezettek az EU éghajlati és energetikai célkitűzéseinek elérése és túlteljesítése mellett.

Új intézkedési terv

Debrecen a csatlakozással vállalta, hogy a CO2-kibocsátást 2030-ig legalább 40 százalékkal csökkenti, valamint elkészíti és kétévente felülvizsgálja a Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (SECAP).

A Polgármesterek Szövetsége – túllépve a 2030-as célkitűzésen – az EU-s politikákkal összhangban 2050-re vonatkozó új közös jövőképet alkotott, amely szerint

2050-re elérik a klímasemlegességet, és végrehajtják az ehhez szükséges intézkedéseket a polgáraik, vállalkozásaik és helyi érdekeltek bevonásával, hozzájárulva ezzel az Európai Éghajlati Paktum céljaihoz, egy zöldebb Európához.

Ha Debrecen aláírja az új szándéknyilatkozatot, azzal vállalja, hogy 2 éven belül vagy megújítja a meglévő Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (SECAP), vagy egy teljesen új intézkedési tervet készít. A SECAP-ban a mérséklési intézkedések nyomon követése érdekében a városnak meg kell határoznia egy kibocsátásindulási jegyzéket, mely szinthez képest kell hoznia a városnak a káros­anyag-kibocsátás csökkenési indikátort 2050-re. Emellett el kell készíteni a klímakockázati és sebezhetőségi értékelést, mely meghatározza a kockázat jellegét és mértékét, azonosítja és elemzi az éghajlati veszélyeket és a veszélyeztetett ágazatokat. A vállalások közt van, hogy a város a mérséklés, az alkalmazkodás elősegítése és az energiafüggőség megszüntetése érdekében folyamatosan fellép.

Műemléki környezetben

Az ülésen téma lesz az is, hogy árveréssel értékesítené a város a Kossuth utca 63. alatti „kivett lakóház, udvar” nevű, 596 négyzetméter területű ingatlant. A mintegy 100 éves, üres ingatlan forgalmi értéke 61,8 millió forint, évek óta üres, felújítása gazdaságosan nem végezhető el. Ötven százalékban és 7,5 méter magasra építhető be. Mivel műemléki környezetben van, minden változtatás a védett érték település- és tájképi megjelenésének, érvényesülésének rendelendő alá.

VA

Borítókép: A megvételre kínálandó ingatlan (lásd az épületsor közepén) a Verestemplom műemléki környezetében található

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában