Felsőoktatás

2021.11.18. 12:48

Befejeződött az egyetemi könyvtár felújítása Hajdúböszörményben

A kar szellemiségéhez igazodó, XXI. századi, inspiráló könyvtárat hoztak létre.

Fotó: Molnár Péter

Megújult és tágasabb környezetben várja a látogatókat a Debreceni Egyetem (DE) Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Pedagógiai Könyvtára Hajdúböszörményben. A mintegy 4 és félmillió forintból, egy év alatt megszépült könyvtár hivatalos megnyitóját csütörtökön tartották.

A DEENK a keleti régióban tíz különböző földrajzi helyen érhető el. A könyvtárak mindegyike különböző, hiszen a DE adott kari épületéhez és tudományterületéhez igazodik, ugyanakkor egységet is képeznek. A DEENK – mint ahogy azt küldetésnyilatkozatában is megfogalmazták – fizikai és virtuális tereivel, nyomtatott és digitális gyűjteményeivel, valamint partnerségével fejleszti és építi a szolgáltatásait. Ezek az egyetemi tevékenységet, elsősorban az oktatást és a kutatást támogatják, illetve közgyűjteményi szerepétől fogva kultúramegőrző és közvetítő tevékenységeket is folytatnak.

Közösségi tér is egyben

A hajdúböszörményi állomás megújításának célja a tárgyi eszközök korszerűsítésén túl az oktatás hatékonyabbá tétele is volt. A fejlesztés során a belső terek festését, valamint burkolását végezték el, továbbá eszközöket és bútorokat szereztek be. A felhasználók egyfajta közösségi térként, valamint egyéni tanuláshoz is hasznosíthatják a kialakított tereket. A könyvtár közel 60 ezer kötete komoly szerepet játszik a hallgatók oktatásában az alaptól egészen a doktori képzésig. A felújításnak köszönhetően most már a raktári készleteket is használni tudják.

– Csináljunk olyan teret, ami hívogató, ahová jó belépni, és ahol kényelmesen érzik magukat az itt dolgozók is. Olyan teret, ami szellősebb és XXI. századi – osztotta meg a felújítás apropóját Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója az ünnepségen.

– A könyvtárat nem csak a kar hallgatói és kutatói használják, a régióban élő pedagógusok közül is sokan jönnek ide és keresnek újabb szakirodalmakat, melyekkel frissíthetik a tudásukat – erről már Gortka-Rákó Erzsébet, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (DE GYGYK) dékánja beszélt. Hozzátette, hogy a DE GYGYK a régió pedagógusképzésében vezető szerepet tölt be, ebben pedig komoly segítség a könyvtár is.

A Pedagógiai Könyvtár a második, ahol a rádiófrekvenciás könyvvédelem és azonosítási rendszer is működik, ennek eredményeként a felhasználók akár önkiszolgáló kölcsönzőterminált is használhatnak. A felújítás során felmerült az is, hogy a szakdolgozatokat a jövőben digitális formában őrizhetnék meg. Ennek a lehetőségnek a szervezése még jelenleg is folyik.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában