Megállj az emelkedésnek

2021.11.16. 07:35

Az üzemanyag ára nem lehet magasabb 480 forintnál – mit jelent ez az autósoknak?

Az új szabályokkal kapcsolatban felvetődik néhány kérdés.

Hétfőtől ez a látvány fogadja a tankolókat | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Vége az üzemanyag­ár növekedésének, legalábbis február 15-ig az autósok megnyugodhatnak. Hétfőtől ugyanis legfeljebb 480 forintért kínálhatják a 95-ös oktánszámú benzint és a gázolajat a kutakon. Csütörtökön jelentette be a kormány, majd este a Magyar Közlönyben ki is hirdette a hajtóanyagokra bevezetendő felső limittel kapcsolatos rendeletét. Mindemellett a hétvégén kiderült az is, hogy a kutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a törvényi csökkentés miatt nem éri meg nyitva tartaniuk. Kötelesek ilyen üzemanyagokat árulni; ha ezt két napnál hosszabb ideig nem teszik, akkor üzemszünetet kell tartaniuk.

Hétfőtől ez a látvány fogadja a tankolókat | Fotó: Kiss Annamarie

Az új szabályokkal kapcsolatban felvetődik néhány kérdés, melyekre Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője válaszolt a Hajdú-bihari Naplónak. – A hajtóanyag-kereslet az utóbbi egy-két hónapban minimálisan csökkent. A gázolaj esetében a mezőgazdasági munkák és a gazdaság újraindulásával a stabil kereslet biztosítva volt. A lakossági tankolások mindössze vidéken csökkentek némileg. Voltaképpen azért nem tapasztalható nagyobb visszaesés, mert a hétköznapi élet az elmúlt hónapokban nem lett korlátozva úgy, ahogy az a korábbi hullámok idején bekövetkezett. Az is jellemzőnek mondható, hogy a folyamatos áremelkedések miatt mindenki úgy gondolkodott, hogy inkább előre megtervezi a tankolást. Az autósok kellő időben felkeresték a kutakat, hiszen nem tudhatták, mekkora emelkedésre számíthattak a következő héten – tudtuk meg.

Mennyit lehet megtakarítani?

Bujdos Eszter megjegyezte, az üzemanyagár-befagyasztás az autósok szempontjából, egy átlag család számára néhány ezer forintos megtakarítást jelent, hiszen egy teletank esetén (körülbelül 40 liter) 1200 forinttal marad több a pénztárcánkban. A kutak számára a mostani, körülbelül 30 forintos csökkentés az „egészséges működést” veszélyezteti. – Bizonytalanságot jelent, hogy arra nem történt szabályozás, hogy a beszerzési árak miként fognak alakulni a következő három hónapban. Ha figyelemmel követjük a világpiaci eseményeket, láthatjuk, akár jelentősen is emelkedhetnek a nagykereskedelmi árak, s ez veszteséges üzemelést eredményezhet. A jelenlegi törvény szerint az ilyen esetben zárva tartó töltőállomás büntetést kap. Ha pedig 48 órán át nem tud kinyitni például azért, mert elfogyott az árukészlete, akkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelöli ki, hogy ki fogja üzemeltetni a benzinkutat ebben az időszakban – taglalta a szakértő.

– Az üzemanyagpiac szereplői arra számítanak, hogy februárban nem vezetik ki az árbefagyasztást. Az intézkedést követően – bármikor legyen is az – az eladási árat az aktuális olajár és a beszerzési ár fogja meghatározni. Az emelkedő energiaárak miatt arra kell berendezkednünk, hogy az üzemanyagokért sajnos többet kell majd fizetnünk. Nincs kizárva jövőre az akár 600 forintos üzemanyag­ár sem, természetesen csak az árbefagyasztás után – foglalta össze Bujdos Eszter.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában