szükség van rájuk

2021.11.27. 11:32

A magyar véradók napja: a vér semmi mással nem pótolható

Az oltottak és az oltatlanok egyaránt segíthetnek embertársaikon.

20211007 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Véradás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Fotó: MW-archív

Hazánkban november 27-én ünnepeljük azokat az embereket, akik vérüket adják, hogy társaik életét megmentsék. A magyar vér­adók napján Szatmári Margit, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora összegezte a Naplónak, hogyan válhatunk életmentőkké.

Nem laboratóriumi mintavétel

Köztudott, a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással – hangsúlyozta Szatmári Margit. Majd részletezte, milyen követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akik segíteni szeretnének. A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért.

Azok, akik, köhögnek, lázasnak érzik magukat: semmiképpen ne keressék fel a véradó központokat!

– Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kilogramm testsúlyú egészséges felnőtt. Évente a férfiak akár 5-ször, míg a nők 4-szer ülhetnek a véradó székbe. A segítők alkalmasságáról Magyarországon jelenleg mindig az orvos dönt. Kikérdezi a pácienst az esetleges korábbi betegségeiről, jelenlegi egészségi állapotáról, majd fizikálisan megvizsgálja a vér­adó személyt: vérnyomásmérés, szív, tüdő meghallgatása, nyaki nyirokcsomók vizsgálata – fogalmazott. Hozzátette, a folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi mintavétel, tehát nem kell éhgyomorral érkezni.

Sőt, az eljárás előtt fontos, hogy mindenki fogyasszon bőséges folyadékot és a megszokott módon – napszakhoz megfelelően – táplálkozzon.

Mint megtudtuk, megyénkben a fiatalok ugyanúgy eljárnak segíteni, mint az idősebb korosztály. Vannak 70-es, 80-as véradásszámú nők, ami mindenféleképpen kiemelendő. A véradószervező koordinátor felhívta a figyelmet: a véradásnak nem feltétele az oltottság.

„Az oltatlanok is ugyanúgy segíthetnek, mint azok, akik egy, vagy akár a harmadik vakcinát is felvették.”

– Mind­emellett fontos megjegyezni, hogy a megyében minden munkanapon van kiszállásos véradás. Szinte minden településen megfordulunk, ami leginkább a vidéken élőket érinti. Ugyanis nekik így nem kell beutazni Debrecenbe, a lakóhelyükön kényelmesen, rövidebb idő alatt tudnak vért adni, akár célzottan, konkrét beteg részére – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában