Egész évben üzemel

2021.11.10. 08:33

A jeges ár ellen is felkészültek Tiszacsegén

Több ezren veszik igénybe évente a csegei kompot, jelentős a biciklisek száma is.

20191111 Tiszai komp - Ároktő Komp közlekedés Ároktő és Tiszacsege között a Tiszán. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Forrás: MW-archív

Fotó: Ádám János

Egész évben, napkeltétől napnyugtáig közlekedik Tiszacsege és Ároktő között a komp, alig van néhány hét, amikor üzemen kívül van. – Évente közel 4 ezer járművet szállít. Hivatalosan a téli időszakban reggel 7 óra és 16 óra között közlekedik félórás indulással. A gyakorlat inkább az, hogy napkeltétől napnyugtáig és sűrűbben mint fél óra – mondta megkeresésünkre Szeli Zoltán polgármester. Hozzátette, az elmúlt évek alatt megnőtt a kerékpárosok száma, akik igénybe veszik a szolgáltatást, illetve jellemzőek a munkagépek is.

A tiszacsegei komp kapacitásáról a városvezetőtől megtudtuk: egyszerre 9 darab személygépjárművet vagy 150 főt vagy két teherautót tud szállítani. A mostani személyzete 5 fős, amelyből általában ketten teljesítenek egy időben szolgálatot a kompon. – A komp egész évben üzemel, ez alól kivétel csak a Tisza-tó téli vízszintbeállítása. November végén várható, hogy 8-10 napig nem tud menni a komp, mivel az autók az alacsony vízszint miatt nem tudják azt megközelíteni – ismertette Szeli Zoltán.

Figyelik az időjárást

A másik tervezett leállás márciusban lesz, amikor is két hétig tartó karbantartási munkálatokat végeznek a vízi járművön: javítják a lemezeit, a komptestet, és újra is festik. Erre 19 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Belügyminisztérium pályázatán. – Tavaly szintén ennek a pályázatnak köszönhetően cseréltünk benne motort és hajtásláncot – tette hozzá Szeli Zoltán. Évekkel ezelőtt egy ország ismerte meg a tiszacsegei kompot annak éjjeliőrével, Janival. A Tiszán lezúduló jeges ár a komp köteleit elszakítva, azt magával ragadta annak éjjeli őrével a fedélzeten.

– Folyamatosan figyelemmel kísérjük az időjárási előzményeket, hogy időben tudjunk cselekedni. A révészek állandó kapcsolatban vannak a katasztrófavédelemmel, akik a jégtörő hajóikat Tiszacsegénél teszik vízre. Így gyorsan be tudnak avatkozni, ha szükséges. Ha egy hasonló jeges áradás várható, akkor a kompot kintebb emeljük, és ami eddig még nem volt jellemző: a vezetőkötelet is leoldjuk – ismertette a városvezető.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában