fotókkal

2021.11.04. 11:34

A forradalom mártírjaira emlékeztek Debrecenben

Szovjet tankok lőtték a MÁV-igazgatóságot, a postát és a Kossuth laktanyát is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének nemzeti gyásznapja november 4. E nap hajnalán zárt körül és támadott meg magyar nagyvárosokat a szovjet hadsereg. Csütörtökön Debrecenben is megemlékezéseket és koszorúzásokat tartottak a mártírok emlékére.

– A Forgószél nevű hadműveletben körbezárt Debrecen központjában ezen a napon indultak meg a szovjet hadsereg páncélos egységei.

Elsőként támadás érte a MÁV-igazgatóság épületét, a benne lévő áruházban tűz keletkezett. A postapalota északi oldalát a Déri téren felállított harckocsiágyúk lőtték, az épületben súlyos károk keletkeztek, többen meghaltak

– idézte fel Lánczi Lajos, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke a Debreceni Köztemetőben felállított 1956-os Mártírok Kopjafájánál tartott megemlékezésen.

Lánczi Lajos a megemlékezésen | Fotó: Molnár Péter

– A Kossuth laktanyát minden felszólítás nélkül, két oldalról lőtték. Elsősorban a hálókörletet, így a sorkatonákat álmukban érte a brutális támadás. A Pavilon laktanyában, amikor megjelentek a szovjet katonák, a laktanya átadására fegyvert szegeztek a kapuügyeletes sorkatonára, aki ekkor a telefonhoz nyúlt, hogy értesítse parancsnokát. Őt azonnal agyonlőtték – részletezte a debreceni események brutalitását Lánczi Lajos.

Beszédében elmondta, a jaltai megállapodás értelmében Közép- és Kelet-Európában a szovjet fegyverek szava döntött. A nemzetközi segítség reménye is szertefoszlott akkor, amikor az Egyesült Államok elnöke is a be nem avatkozásukról nyilatkozott.

A megtorlás is véres volt

– Debrecen városában kirakatpert rendeztek, ami több mint egy hétig tartott, minden nap bilincsben és láncra verve vitték a fiatalokat a bíróságra. A gépipari technikum diákjait fegyverrejtegetés vádjával súlyos börtönbüntetésre ítélték. Az ellenállás szervezőit az államrend megdöntése vádjával ítélték el.

A katonaperben Debrecen Forradalmi Bizottmányának parancsnokát halálra ítélték, mert kijelentette, hogy sohase adna ki parancsot, hogy lőjenek a magyar népre

– emelte ki néhány debreceni megtorlópert az elnök.

Beszédében megemlékezett két helyi születésű mártírról is. Iván Kovács László a budapesti Corvin közi ellenállók első parancsnoka volt, míg Szilágyi József a forradalom napjaiban Nagy Imre miniszterelnök személyi titkára.

Az áldozatok emléke előtt tisztelegve a nap folyamán Debrecenben félárbócra engedték az ország lobogóját, megkoszorúzták Iván Kovács László emléktábláját a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikuma épületében, valamint emlékkoszorúkat helyeztek el a Kossuth laktanya mártír katonáinak emléktáblájánál is.

BS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában