Kukára nem lesz szükség

2021.10.22. 11:23

Vidd haza a szemeted! címmel indított szemléletformáló akciót a Nyírerdő Zrt.

A program lényegét pénteken be is mutatták: a vállalat kezelésében levő erdőkben fokozatosan megszüntetik a hulladékgyűjtőket, a helyükre pedig táblát helyeznek ki, mely elmagyarázza, miért ne hagyjunk semmiféle hulladékot az erdőkben.

Fotó: Molnár Péter

Szalacsi Árpád vezérigazgató a fancsikai pihenőhelyen pénteken tartott sajtótájékoztatón arról számolt be: ezzel a kampánnyal szeretnék elérni, hogy az erdőjáró kirándulók a hátizsákjukban vigyék haza a túrájuk közben képződő hulladékot, hozzájárulva a természet, a környezet tisztaságának, az erdei életközösségnek a megőrzéséhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez. A vezérigazgató ismertette, hogy az állami erdőkben kicsivel több mint 60 ezer hektáron gazdálkodó vállalatnak évről évre egyre több gondot okoz ekkora területen az ott hagyott szemét összegyűjtése és elhordása. Ennek évi költsége körülbelül öt és félmillió forintot tesz ki, a debreceni erdészet működési területén is eléri a kétmilliót. A társaságnál dolgozó közfoglalkoztatottak egy évben 57 ezer órát töltöttek az erdő megtisztításával, a hulladék összegyűjtésével, elszállításával – ez költségben kifejezve 29 millió forint –, s már ebben az évben is 43 ezer óránál tartanak. Mindebben nem szerepel annak a munkának, illetve az ahhoz kapcsolódó további tevékenységeknek a költsége, amelyet az erdészek nap mint nap erre a célra fordítanak. Szalacsi Árpád tájékoztatása szerint ezeket az erőforrásokat inkább erdőápolásra, illetve az elmúlt időszakban szép számmal létesült ökoturisztikai berendezések karbantartására használhatná a társaság.

Papp László polgármester jelezte: Debrecen önkormányzata maximálisan támogatja a kezdeményezést.

– Rengeteget beszélünk az utóbbi évtizedben a fenntarthatóságról, jó lenne azonban először a saját házunk táján söpörni. A Nyírerdő kezdeményezése apró lépésnek tűnik, de érdemes magunkénak vallani, hiszen ahogy az említett tábla is mutatja: a szemetet nem szorgos erdei manók tüntetik el, hanem sokaknak meg kell dolgozni érte. Nagyon helyes és okszerű a társaság felvetése, hogy ha a természetben járunk, gondoljuk végig azt, hogy a szemetet, amit magunkkal hozunk, ne hagyjuk az erdőben. Amikor először beszéltünk erről, abban maradtunk vezérigazgató úrral, hogy nem nagy lendülettel tüntetjük el az összes szemétgyűjtőt az erdő területéről, hanem fokozatosan, ugyanis ennek a gondolatnak meg kell fogannia, érnie az emberekben.

„Debrecen az ország egyik legerdősültebb városa: több mint 15 ezer hektár erdő található a cívisváros közigazgatási területén, nagyon kell rá vigyáznunk”

– hangsúlyozta a polgármester.

Megemlítette, hogy a város új környezetpolitikát hirdet, igyekezve már gyermekkorban elültetni a fenntarthatóság, a környezettudatosság gondolatát. Debrecen 33 óvodai intézménye közül 22 Zöld Óvoda, nyolc pedig Örökös Zöld Óvoda címmel rendelkezik, az erdei iskolai programban szintén nagyon sok gyermek fordul meg az erdős területeken. Ezeken a kezdeményezéseken keresztül is igyekeznek megértetni a legifjabbakkal, hogy a szemét nem az erdőbe való.

Fotó: Molnár Péter

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az iménti gondolat fontosságát példákon keresztül világította meg. Utalt egyebek közt arra: az, hogy korábban kukákat helyeztek el, azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy egy-egy jó idős hétvége után csordultig teltek az edények. Az állatok pedig igen rövid idő alatt képesek – élelem után kutatva – széthordani ezt a hulladékot. Az élelmiszer-maradékaink egy része viszont eleve nem az itt honos állatoknak való. Ha pedig tűzrakó helyen elégetnénk a szemetet, az végképp téves út, a környezetre nézve pedig egyenesen halálos, a hulladékban található káros anyagok miatt – nekünk sem jutna eszünkbe PET-palackok parazsán szalonnát sütni.

A honatya a kezdeményezés hasznosságát ecsetelve rámutatott: nyilvánvaló, hogy Erdőspusztán nem lehet olyan jellegű szemétszedési akciókra berendezkedni, mint például egy városiasabb, parkerdős területen.

Debrecen egyébként nincs rossz helyzetben, hiszen ingyenes hulladékudvar áll a lakosság rendelkezésére; Kósa szavai szerint a városok többségében nincs ilyen, s ezért jelenik meg a nagy méretű hulladék az erdőkben. A képviselő említette: a helyszínre Pacon keresztül érkezett, s úgy látja, az országos tapasztalatokhoz képest az itteni erdő nagyon tiszta. Kósa Lajos az élővilág, a kirándulók nyugalma védelmében szót emelt az ellen is, hogy sokan nem tartják be a Panoráma úton az óránként 40 kilométeres sebességhatárt (ahogyan az a sajtótájékoztató közben is tapasztalható volt), szavai szerint ez ellen szintén fel kell lépni. S ahogyan a későbbiekben a nagy anyagi ráfordítással megvalósuló Civaqua program hatására még vonzóbb lesz az Erdőspuszta a kirándulóknak, még jobban vigyáznunk kell majd rá.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában