körkép

2021.10.21. 07:00

Van, ahol automatikusan indítják, máshol igényelni kell: megyénkben is elstartolt a fűtési szezon

Hajdú-Bihar megye több vidéki városában is október közepén kezdődött hivatalosan a távfűtési időszak, melynek elindítása eltérő feltételek mellett lehetséges.

20210412 Távfűtés, fűtési szezon, radiátor. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az ősz közepétől, különösen október második felétől egyre hidegebbek a nappalok és éjszakák, folyamatosan csökken a napi átlaghőmérséklet.

Megyénk nagyobb városainak távhőszolgáltatóit kérdeztük, mit érdemes tudni a fűtés elindításáról.

– A hatályos jogszabályok szerint a fűtési időszak szeptember 15. és a következő év május 15. közötti időszak. Ez idő alatt a felhasználóval megkötött szerződésben foglalt hőenergia-mennyiséget kell biztosítsuk – tájékoztatott megkeresésünkre a Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft.

A társaság 615 felhasználó részére biztosít távhőszolgáltatást. Ennek bekapcsolása az erre a célra fenntartott igénybejelentő lapon kérhető. Itt a szolgáltató kiemeli, október 15-től sem indítják el automatikusan, azt a felhasználóknak külön igényelniük kell.

Az időjáráshoz igazítva

– Kérhetik a társasházak a fűtés bekapcsolását úgy is, hogy a nyomtatványon azt tüntetik fel, hogyha 3 napon keresztül 12 fok alatt van a napi átlaghőmérséklet, akkor a szolgáltatás induljon el – teszi hozzá a szolgáltató.

Közel 210 lakásba szolgáltat a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. A fűtési időszak itt is október közepével indult. – A fűtés elindítását csak a fűtési időszakon kívül szükséges kérniük a lakóknak. Ezt telefonon, személyesen vagy elektronikusan is megtehetik – tájékoztatott Komáromi Imre elnök-igazgató. Hozzátette, a hőközpont karbantartása folyamatos, azonban a rendszer lépcsőházakon belüli karbantartása már a lakóközösség feladata.

Püspökladányban több mint 750 lakásba szolgáltat távhőt a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. Elek István ügyvezető megkeresésünkre elmondta, a fűtési időszak náluk október 15-től kezdődött, az ezt megelőző egy hónap a rendelkezésre állás időszaka.

– Ekkorra a fűtési rendszerünket indulásra kész állapotba kell hozzuk. Ezt ebben az évben is megtettük, így semmi akadálya nem volt az indulásnak – mondta. A fűtés bekapcsolása itt a felhasználók igénye alapján történik vagy automatikusan, ha az átlaghőmérséklet 15 fok alá csökken 5-7 napon keresztül. – Folyamatos a rendelkezésre állás Berettyóújfaluban, nincs meghatározott fűtési időszak – tájékoztatott Bondár Sándor, a távhőszolgáltatásért felelős Herpály-Team Kft. ügyvezetője. A társaság közel 600 lakásba szolgáltat, a felhasználók e-mailen keresztül tudják kérni a fűtés elindítását.

A távfűtés szolgáltatásának árait jogszabály állapítja meg, a szolgáltatók ismeretei alapján nem várható emelés az elkövetkezendő időszakban.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában