Fotókkal

2021.10.01. 16:03

„Szép emlékezet” parkot adtak át az idősek otthonában

Az Idősbarát Önkormányzat Díjjal elnyert összegből terápiás környezetet alakítottak ki a Pallagi úti intézményben.

Fotó: Fotó: Czinege Melinda

Az idősek világnapja alkalmából Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálata „Szép emlékezet” parkot adott át a Pallagi úti idősek otthona udvarán október 1-jén – tájékoztatta portálunkat a cívisvárosi önkormányzat.

A város önkormányzata 2020-ban pályázatot nyújtott be az Idősbarát Önkormányzat Díj elnyerésére. A végül elnyert díjjal járó 1,5 millió forint összegű pénzjutalom teremtett lehetőséget a „Szép emlékezet” park létrehozására. A park terápiás környezetként speciális teret biztosít a demenciával élők számára állapotuk, készségeik szinten tartásához, érzékeik fejlesztéséhez. Segíti régmúlt emlékek felidézését – például illatos növényekkel, postaládával, buszmegálló táblával –, a motorikus képességek aktiválását – például telefonkészülékkel –, alkalmas a pihentető sétára, vagy közösségi tevékenységekre.

A park megvalósításában jelentős szerepet vállalt innovatív ötletekkel – például forgózsámolyos pad készítése – és a kivitelezéshez nyújtott segítséggel (sétálóösvény kialakítása, térburkolás, virágágyások beültetése, pihenőpadok festése) a Dekert Nonprofit Kft. Felszerelési tárgyak, eszközök adományozásával közreműködött a Magyar Posta Zrt. (postaláda), az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. (buszmegálló tábla), valamint civil összefogás eredményeként készültek el a készségek szinten tartását segítő eszközöket, tárgyakat (kilincs, tolózár, görgők) tartalmazó kerítés, valamint egyes díszítő elemek (virágtartó, szolár lámpa). A tervezésben és a kivitelezési munkálatokban közreműködtek a Debreceni Intézményműködtető Központ, a Városi Szociális Szolgálat munkatársai, valamint a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és zöldterületi osztályának munkatársai, akik önkéntes tevékenységgel járultak hozzá a park szépítéséhez.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere | Fotó: Czinege Melinda

Az idősek világnapja és a „Szép emlékezet” park átadása kapcsán rendezett esemény keretében Széles Diána, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében többek közt megköszönte azt a nagyon jó együttműködést, amely a mögöttünk álló járványidőszakban az ellátottak és a Városi Szociális Szolgálat dolgozói között kialakult. Ennek eredménye az is, hogy most együtt lehet ünnepelni az idősek világnapját. Az október az idősek hónapja. Amint arra Széles Diána is felhívta a figyelmet, ennek jegyében a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) munkatársai a hónap folyamán önkéntes egyéni egészségi kockázati felmérést (például vérnyomás- és vércukorszint- és koleszterinszint-mérés) végeznek a Városi Szociális Szolgálat idősotthonaiban és más szervezeti egységeiben élők és dolgozók körében. Ez a felmérés többek közt azt a célt is szolgálja, hogy a sajnos még mindig járványveszélyes időszakban képet lehessen kapni az ellátottak és a dolgozók aktuális egészségi állapotáról. Az alpolgármester azt is jelezte, hogy a máris nagy sikert arató „Szép emlékezet” parkot a jövőben további elemekkel is bővítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában