pótolják a hiányzó elemeket

2021.10.07. 11:04

Restaurálják a Szent Anna-székesegyház kerítését, novemberre lehet kész

A debreceni kerítés teljes felújításra szorul, mivel egy egyszerű festés már nem volt elég az állapota miatt.

Fotó: Vass Attila

Mostanában hiába keressük a Szent Anna-székesegyház gyönyörű díszkerítéseit, helyettük csak egyszerű rácsok találhatók ott. Ennek okáról érdeklődött a Napló a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyétől.

Dr. Krakomperger Zoltán plébános arról tájékoztatott, hogy az 1907-ben, Gróh Ferenc plébános által állíttatott kerítéseket elszállították egy hajdúböszörményi üzembe, ahol restaurálják azokat. Ez a cég újította fel az ottani görögkatolikus templom kerítését is. A debreceni kerítés teljes felújításra szorul, mivel egy egyszerű festés már nem volt elég az állapota miatt.

A szakemberek horganyzásnak is alávetik, egyebek mellett UV-álló festékkel látják el, valamint pótolják a hiányzó elemeit is, ugyancsak kovácsoltvas idomokkal. Mint megtudtuk, a Szent Anna-székesegyház kerítéseit a tervek szerint november első felében helyezik vissza. Ebből az alkalomból ünnepséget tartanak, és megáldják a megszépült műalkotást.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában