hagyomány

2021.10.24. 17:19

Rekordmennyiségű látogató volt a hortobágyi behajtáson

Az érdeklő tömeg mellett a darvak létszáma is meghatározó volt a Hortobágyon.

Fotó: Molnár Péter

Fekete és fehér rackajuhok, a puszta csikósai lovaikon, csodálatos lovaskocsik és -fogatok hajtóikkal, segédhajtóikkal, magyar szürkemarhafogat, bivalyfogat, gulyások, illetve juhászok is felvonultak a hagyománynak számító, nyolcadik alkalommal megrendezett Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál alkalmával vasárnap.

Életben tartott kultúra

Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt- és marketing osztályvezetője az eseményen elmondta, ennyien behajtási ünnepen még soha nem vettek részt. – Minden évben, az ősz beköszöntével, készülődve a télre, a pásztorok behajtják a pusztában legelő állatokat. A behajtási ünnepen keresztül szeretnénk bemutatni azt a tudást, értéket, és hagyományt, mely évszázadokon keresztül összegyűlt a pásztorságban. Ez a tudás az alapja a Hortobágyon még ma is élő pásztorkultúrának, amivel többek között a táj kiérdemelte, hogy a Világörökség része legyen, és amely kultúrát életben kell tartanunk – mondta.

Külön örömre adott okot, hogy a társaság idén elnyerte az Agrotrend Csoport által elindított Magyarország legszebb birtoka verseny díját. Mátrai Zoltán, a csoport tulajdonos-ügyvezetője, a verseny főszervezője beszédében kiemelte, az öt éve elindított megmérettetés célja, hogy a győztes birtokok példaképpé váljanak. – Meggyőződésem, hogy a Hortobágyon a gazdálkodás szeretete volt az a pont, amely során eldőlt, ide kell kerülnie a fődíjnak – hangsúlyozta Mátrai Zoltán.

Gondolnak a darvakra

Kapocsi István a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese a vasárnapi eseményen többek között a Darufesztivált éltette. – A darvak vonulása az ősz kiemelt ünnepe, mely egyben a természet ünnepe is. A legutóbbi szinkronszámlálás eredménye 103 ezer daru jelenlétét mutatta ki, két héttel korábban pedig ez a létszám a 135 ezret is meghaladta – mondta, hozzátéve, kiemelt feladatként tekintenek az élőhelyfejlesztésre. A darvak éjszakázásának idén 13 helyszín adott otthont. Az igazgatóhelyettes elmondta, a Darufesztivál minden egyes alkalommal kiemelt hangsúlyt fektetett a gasztronómiára is, ennek keretében hetedik alkalommal hirdették meg a darukonyha receptversenyt. Emellett pedig – közösségfejlesztő céllal – daruporta szépítő verseny is indult.

A versenyek eredményhirdetését követően az örökös pásztorokat köszöntötték, majd a hajdúnánási Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes műsorát élvezhették a kilátogatók.

Jakab Ádám polgármester örömét fejezte ki a vasárnapi eseménnyel kapcsolatban, elmondása szerint a Hídivásárhoz hasonlóan újabb rekord született a látogatók számát illetően. – Megtisztelő és egyben örömteli, hogy az emberek ekkora érdeklődést mutatnak Hortobágy iránt – mondta. Hangsúlyozta, a hagyományok ápolása kiemelt feladata az ilyen ünnepeknek.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában