az első félév adatai

2021.10.21. 14:21

Nőtt a természetes fogyás megyénkben, de több lett a házasság is

A járvány hatása jelentkezik a népességfogyási adatokban.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Jelentősen nőtt a természetes fogyás megyénkben az első félévben az előző év azonos időszakához képest, de a házasságkötések száma is.

Ezzel persze nem vagyunk egyedül a megyék sorában: ahogy az a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, „Fókuszban a megyék, 2021. I. félév” című kiadványából kiderül, a halálozások számának jelentős emelkedése az ország mindegyik megyéjére és a fővárosra is jellemző volt, s a születések és a halálozások egyenlege ekképp mindenütt népességfogyást eredményezett. Az ok aligha meglepő: a Covid-járvány már 2020 őszétől kezdve jelentősen megnövelte a halálozások számát. Az is kiderült: a népességfogyás nyolc megyében az országos átlagon felül gyorsult; Szabolcs-Szatmár-Beregben háromszorosára, Hajdú-Biharban és Győr-Moson-Sopronban két és félszeresére emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A szomorú statisztikán túl örvendetes azonban, hogy a házasságkötések száma az ország valamennyi megyéjében emelkedett, és 11 megyében több mint ötödével több pár kelt egybe, mint az előző év azonos időszakában.

Visszatérve szűkebb pátriánkra,

Hajdú-Bihar megye lakónépessége 2021. január 1-jén 526,2 ezer fő volt, 0,1 százalékkal, mintegy félezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az esztendő első felében 2653 gyermek jött világra, és 4146 fő hunyt el. Az élveszületések száma 12 újszülöttel kevesebb volt, gyakorlatilag alig változott 2020 azonos időszakához képest, a halálozásoké viszont 27 százalékkal meghaladta azt. A járvány harmadik hullámában a legtöbb halálos áldozatot követelő március–áprilisban a megyében az országosnál (50 százalék) valamelyest kisebb mértékben, 47 százalékkal nőtt az elhunytak száma.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1493 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség – mint fentebb írtuk – két és félszerese volt a 2020. I. félévinek. A KSH azt is jelzi: 2021 első hat hónapjában 1834 pár kötött házasságot Hajdú-Biharban, 14 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában