egyenesen a termelőtől

2021.10.14. 16:32

Nánáson is megmutatták a termelők, mit tudnak

A Megyei Ízek Találkozóján a helyi alapanyagok és az éttermek találnak egymásra.

Fotó: Kiss Dóra

Idei utolsó állomásához érkezett a Megyei Ízek Találkozója (MÍT) csütörtökön. Derecske, Nádudvar és Nyíradony után ezúttal Hajdúnánáson, a Kendereskertben mutatták be a helyi és térségbeli termelők portékájukat. Ebben áll a MÍT lényege; a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat azt a célt tűzte ki, hogy a rendezvényen a helyi, valamint kézműves termelők és gazdálkodók, illetve az éttermek, vendéglátóhelyek és szállodák – azaz a kereslet és a kínálat – egymásra találjon. A nánási találkozón az asztalok roskadásik megteltek többek között mézzel, szörpökkel, lekvárokkal, pékárukkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel és mindenféle húsokkal – a közös bennük, hogy mindegyikük egyenesen a termelőtől jött. Rédai Attila séf pedig a helyi alapanyagok felhasználásával készült ételeket kínálta kóstolásra a megjelenteknek.

Szólláth Tibor polgármester arról beszélt, az a tízéves munka, – hogy helyben termelnek meg élelmiszer-alapanyagokat – kezd beérni. – Felértékelődik az a rövid ellátási lánc, amit mi létrehozunk, hiszen a covid megmutatta, hogy a több ezer kilométeres szállítási útvonalak bizonytalanná teszik az élelmiszerellátást, azonban a rövid ellátási lánc egyfajta biztonságot ad. Azokat a képességeket szerezzük vissza, amiket az elmúlt évtizedekben elveszítettünk – hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki a helyi termelőknek a városban végzett munkájukért.

Minél többen csatlakozzanak

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője szerint Hajdúnánás és a Kendereskert a legjobb helyszíne ennek a rendezvénynek. – Nagyon fontosnak tartom segíteni azokat az embereket, őstermelőket, vállalkozókat, akik arra adták a fejüket, hogy minőségi terméket állítanak elő a választókerületben. Azt megtapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy Hajdúnánás önkormányzata is egy teljesen egyedi dologba kezdett, egyetlen vállalkozó sem haragudott meg rá ezért – mondta. A képviselő hozzátette, egyetlen önkormányzat sem képes arra, hogy olyan mennyiségben tudjon minőségi termékeket előállítani, hogy a sajtján kívül más önkormányzatokat, közétkeztetést, vállalkozásokat el tudjon látni. Úgy véli, az lesz a jó, amikor más önkormányzatok is csatlakoznak az effajta gazdálkodáshoz. Tiba István körzetébe tartozó tíz településemből nyolcnál már vannak ilyen törekvések.

– Egy a célunk: a magyar embereknek a legjobb minőséget adjuk, ehhez végtelenül fontos, hogy a megyei önkormányzat egy ilyen kezdeményezést felvállal. Végigjárja a megyét és a segíti azt, hogy bemutassuk és a vendéglátó egységekkel megismertessük ezeket a nagyszerű embereket – mondta.

Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke mindezekhez hozzátette, fontos, hogy megismertessék a megye szakácsaival, az éttermek, a szállodák tulajdonosaival a termelőket, hiszen az a cél, hogy a helyben megtermelt termékeket helyben fogyasszuk. – Talán pár év múlva kitűzhetjük magunk elé célként, hogy a Hajdú-Bihar megyei vendéglátóhelyeken olyan termék vagy étel legyen megjelölve, ami kifejezetten megyei termékből készült. A gasztronómiában vannak különböző forradalmi megújulások, de a legfontosabb talán az alapanyag. Azoknak a helyi termékeknek, amelyek itt is jelen vannak, lehetőséget szeretnénk biztosítani a piacra jutásban – hangsúlyozta. Hozzátette, lehetőség van arra, hogy a 2021-27-es fejlesztési forrásokból a termékek piacra jutását támogathassák.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában