előadás

2021.10.11. 20:31

Milyen lesz az Angela Merkel utáni Németország?

A CDU bukása után valamelyest feldarabolódott a németországi pártrendszer.

Fotó: Czinege Melinda

Az Angela Merkel utáni Németországról szervezett pódiumbeszélgetést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hétfő este az Aranybikában. Bognár István regionális képviselet-vezető elöljáróban a Naplónak elmondta, igyekeznek a szakmai nyilvános előadásokat olyan érdekes témákból felépíteni, amelyek aktualitásuknál fogva nagy érdeklődésre tarthatnak számot. – Szeptember 26-án ért véget a választás Németországban. Az, hogy ennek milyen hatása lesz akár Németországra, akár az Európai Unióra vagy Magyarországra, ez mind az MCC-s diákokat, mind pedig Debrecen lakosságát is érdekelheti – véli.

Fotó: Czinege Melinda

A pódiumbeszélgetés egyik vendége prof. dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusa, az MCC vendégelőadója volt, aki a Naplónak Angela Merkel és a CDU bukásának hatásairól beszélt. – Feldarabolódott valamelyest a németországi pártrendszer, ez azt jelenti, hogy már nem beszélhetünk egy olyan erős pártról, mint a CDU, ami ezidáig képviselte a társadalmi közepet. Egy jobboldali párt, az Alternative für Deutschland (AfD) venné át ezt a szerepet, azonban ezt nem tudja sikeresen megvalósítani, nem tud beilleszkedni a németországi pártrendszerbe – mondta. Kérdésünkre arra is kitért, lesz-e újabb olyan kulcsfigura, mint Angela Merkel volt. – Ezt nem lehet teljesen tudni. Nem lehet azzal számolni, hogy helyette egyhamar egy ennyire karakteres személyiség előtérbe fog kerülni, már csak azért sem, mert Angela Merkel az a politikus volt, aki erős kézzel össze tudta fogni az ellenkező oldalról a pártokat, vele egyetértettek a zöldek és a szociáldemokraták is – mondta. Úgy véli, az egykori kancellár minden bizonnyal politikai nyugvópontra fog helyezkedni.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában