figyelem!

2021.10.02. 12:38

Megyénkben is indul a rókavakcinázás, a csalikat megfogni és felnyitni is tilos

A program hatására drasztikusan megritkult a veszettség előfordulása Magyarországon.

Hazánkban 4-5 éve nem fordult elő veszett állat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente több ezer állat vizsgálatát végzi.

A rókák veszettség elleni repülőgépes vakcinázása megyénkben október 4–9. között történik.

A program az 1990-es években kezdődött hazánkban, egyre nagyobb területre kiterjesztve. Később, figyelembe véve a járványügyi helyzet kedvező alakulását, a hatóság rendszeresen felülvizsgálta a területet, így jelenleg már csak az ország Dunától keletre eső déli, keleti és északkeleti részeit érinti. A rókával, éppúgy, mint minden vadállattal kerülni kell a közvetlen érintkezést.

Nemcsak a vakcinázás idejére, hanem annak kezdetétől számított 21 napra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az állategészségügyi hatóság a kezelt területen. Az intézkedés célja, hogy a vakcinát tartalmazó csalétkeket ne a legelő haszonállatok és a szabadon sétáltatott ebek vegyék fel. A kirándulókat piros színű plakátok is figyelmeztetik arra, hogy a területen veszettség elleni vakcinázás zajlik. A csalétek – amit megfogni és felnyitni is tilos – mintegy négy centiméter átmérőjű, kerek, barna színű és bűzös szagú. Ilyet a települések belterületén nem helyeznek ki.

Ne hagyjunk kint eledelt!

A rókák kiválóan megtalálják életfeltételeiket a lakott környezetben, így a jelenlétük mára a nagyvárosokban is mindennaposnak mondható. Érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb kerítésféle a róka számára nem jelent fizikai akadályt, de ha a háztartási hulladékot megfelelően elzárva tároljuk, és nincs őrizetlenül kihelyezve eledel a háziállatok részére, akkor kevésbé lesz vonzó a lakókörnyezetünk számukra.

Az állat emberrel találkozva nem valószínű, hogy támadó magatartást mutatna. A városban élő rókák megszokhatták a lakók közelségét. Ha nincs rossz tapasztalatuk, akkor nem félnek, de azért megközelíteni nem hagyják magukat. Hanggal, például kiáltással vagy tapssal hívjuk fel magunkra a figyelmet, és adjunk lehetőséget a rókának, hogy odébb álljon. Ha idegrendszeri tüneteket mutató (állkapocs lógása, kancsalság, feltűnő szelídség, bizonytalan mozgás, görcsrohamok) vagy elhullott rókát látunk, azt a helyileg illetékes kormányhivatalnál vagy a Nébih zöldszámán, a 06/80 263-244 telefonszámon lehet bejelenteni. A Nébih figyelmeztetett, hogy a fertőzés megelőzése érdekében a kutyákat kötelező évente beoltatni veszettség ellen, a macskák oltása pedig ajánlott.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában