Hello szakma!

2021.10.11. 12:19

Megnyílt a Debreceni Szakképzési Centrum pályaválasztási kiállítása – fotókkal

Több mint hetven kiállító és interaktív programok várják a pályaválasztás előtt állókat.

Fotó: Kiss Annamarie

Megnyitott a Hello Szakma! – Út a jövőbe, a Debreceni Szakképzési Centrum kétnapos pályaválasztási kiállítása hétfőn, a Nagyerdei Stadionban található Hallban.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára | Fotó: Kiss Annamarie

A lehetőség adott

A több mint 70 standdal, 7 konferenciával, 6 helyszínen, interaktív programokkal és modern technikai eszközökkel készülő kiállítás megnyitóján Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az esemény elmondta, a szakképzésben bekövetkezett változásoknak köszönhetően egyre több lehetőség nyílik a pályaválasztók előtt. – Általános iskolából kilépőktől a kilencedikes, tizedikes korosztályon át a gimnáziumból érkezőket, illetve a felnőtteket is érintik a lehetőségek. Bőven van átadható információ, a szakképzési rendszer pedig nemcsak karrierutat, tanulmányokat határozhat meg, de távlatokat is jelenthet a felnőtt világ felé – emelte ki a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, ezeken a kiállításokon az egy-egy ágazatokhoz tartozó szakmákat mutathatják be a partnerek által.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

A jó szakemberekre mindig szükség lesz

Papp László polgármester a Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási kiállítás és konferencia hétfői megnyitóján elmondta, Debrecen számos tekintetben – legfőképpen a gazdaság fejlődése, munkahelyek létrejötte szempontjából – a lehetőségek városa.

Gyorsan reagálnak a kihívásokra

„Aki Debrecenben gondolkodik a jövőjét illetően, a bőség zavarával küzd.”

Ha valaki a műszaki területek iránt érdeklődik, szak- és egyetemi képzés vonatkozásában is rengeteg lehetősége van a pályaválasztásra, illetve számtalan cég végzi ezeken a területeken a munkáját – mondta a polgármester, kiemelve, a fiatalok remélhetőleg megértik azt, hogy a jövőjükről van szó, amit megtervezhetnek, végiggondolhatnak, közvetlen kapcsolatba lépve egy-egy olyan munkáltatóval, akivel lehet, hogy az életük jelentős részét fogják tölteni. – Büszke vagyok arra, hogy Debrecen oktatási rendszere és gazdasága mára olyanná vált, hogy a diákokat nem más városoknak, vagy Nyugat-Európának képezzük elsősorban. A város képes jövőt, perspektívát mutatni minden fiatal számára, a kérdés csak az, hogy felismerik-e a pillanat jelentőségét – összegezte.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélte, a legfontosabb, hogy olyan készséget, képességet kapjanak az emberek az oktatási intézményekben vagy azokon a munkahelyeken, amelyekben elhelyezkednek, ami alkalmassá teszi őket, hogy a következő 20-30 év kihívásaival felvegyék a versenyt. – A megyei önkormányzat a következő hónapokban négy hasonló eseményt fog rendezni Hajdúsámsonban, Püspökladányban, Hajdúböszörményben, illetve Berettyóújfaluban. Célunk az, hogy a gyermekek valóban megtapasztalják, adott munkakörökben milyen készségek kellenek, illetve milyen lehetőségek várnak rájuk. Folyamatosan kell képezni magunkat, előrelátás szükséges a jövőt illetően – hangsúlyozta, hozzátéve, a kiállítóknak és a látogatóknak közösek az érdekeik.

Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Pósán László országgyűlési képviselő szerint hosszú évek óta visszatérő téma volt, milyen legyen a szakképzés. – Azt gondolom, az elmúlt évekre visszatekintve elmondhatjuk, soha ilyen gyors ütemben a szakképzés nem volt képes reagálni a kihívásokra, gazdasági igényekre. Ez a tempó a jövőben csak erősödni fog, lépést tartva a technológiai fejlődéssel. Nemcsak orientáció, iránymutatás a mai nap feladata, de a szakképzésben résztvevő kollégák, oktatók is szembesülhetnek azzal, pillanatnyilag hol tart az ipar, milyen gazdasági igények, elvárások vannak, ezeket pedig akár saját munkájukba is beépíthetik, hasznosíthatják.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

A megfelelő döntés

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara elnöke a hétfői megnyitón közölte, a jövőnk ma nem a magas szintű szakképzéstől, hanem a magas szintű szaktudástól függ. – Megfelelő szakmai intelligencia nélkül a digitális robotikára épülő terület sehol sem képzelhető el – mondta, hozzátéve, nemcsak az eszközök, de a módszerek is folyamatosan változnak.

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese | Fotó: Kiss Annamarie

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese beszédében kifejtette, a tankerületi központ által fenntartott 41 köznevelési intézményből 31 általános iskola. – Jelen tanévben csaknem 1600 nyolcadik osztályos tanuló áll a pályaválasztás előtt. Közös feladatunk nekünk fenntartóknak, pedagógusoknak, szülőknek segíteni őket abban, hogy lehetőséget kapjanak megtalálni az orientációjuknak, érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő, testhezálló pályát. Egy jó döntés lehetőséget nyújt az egyéni célok elérésére, valamint a képességek minél teljesebb körű kibontakoztatására – összegezte. A szakmai igazgatóhelyettes szerint arra kell törekedniük, hogy az optimális döntéshez minél több információ álljon a diákok rendelkezésére.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum | Fotó: Kiss Annamarie

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, egy életpályát, illetve annak lehetőségét szeretnék bemutatni az érdeklődő fiataloknak, melyet Debrecen kínál az oktatási és gazdaságpolitikájával, a szakképzési centrum iskoláival, a Debreceni Egyetemmel, és a város gazdasági életét meghatározó vállalatokkal, cégekkel a leendő diákok számára. – Aki most a DSZC képzési kínálatából választ, és elkötelezett lesz a szakmája iránt, azelőtt a középiskola befejeztével további lehetőségek kínálkoznak. Továbbtanulhat az egyetemen, vagy biztos megélhetés várja a cégek munkaerőpiacán. A kiállítás olyan karrierlehetőséget kínál, melyben a szakképzés fontos szerepet tölthet be – összegezte.

Az esemény kedd délután 5 óráig tart, a részvétel regisztrációhoz kötött.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában