együtt a jó ügyért

2021.10.14. 19:53

Már harminc éve szolgál a városban a Dorkász

Valós problémákra, valós megoldást nyújt a Dorkász Szolgálat.

Fotó: Kiss Annamarie

Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben debreceni központtal létrejött egy alapítvány, amelynek a gyökerei 1956-ig repítenek minket vissza. Akkor született meg egy elhatározás – ezzel a gondolattal köszöntötte a Dorkász Szolgálat Alapítvány 30. éves jubileumi rendezvényén a megjelenteket Vojtkó Ferenc kuratóriumi elnök. A Debreceni Trinity Baptista Gyülekezet Köntösgát sori épületében Pafkó Tamás baptista lelkipásztor indította el a csütörtöki ünnepi ülést.

– Talán nem túlzás azt mondanom, hogy Európa a posztkeresztény időszakát éli. Ha tőlünk jóval keletebbre nézünk, akkor templomokat rombolnak le, ha nyugatra nézünk, ott pedig templomokat alakítanak át itt-ott minigolfpályává, vagy áruházzá. Valahogy úgy tűnik, mintha az emberek szemében a kereszténység ócska holmivá vált volna – fogalmazott a lelkipásztor. Mint mondta, az emberek valós problémákkal küzdenek és valós megoldásokra vágynak. – Ezért tűztük mi itt, a Trinity-ben a zászlónkra, hogy olyan gyülekezetté szeretnénk válni, ahol a szükség találkozik a megoldással, és ezért gyakorolja ezt a szolgálatot a Dorkász immár 30 éve – hangsúlyozta.

Közösen harcolnak

Debrecen támogatást nyújt valamennyi segélyszervezetnek, az itt működő karitatív testület összefogja azokat a sejteket, akik odafordulnak azokhoz, akiknek segítségre van szükségük. Széles Diána alpolgármester felidézte, volt lehetősége találkozni a Dorkász alapítójával, a holland Dorcas Hulppal. – Volt szerencsém nagyon közelről látni a Dorkász működését a karitatív testületen keresztül és elmondhatom azt, hogy nagyon innovatív, nagyon újszerű dolgokat csinálnak. Mindnyájunknak nagy segítség az, ahogy ők mentorálják a rászorulókat, a nehéz helyzetbe jutott embereket. Újszerű projektekkel tudtunk mi is segíteni abban, hogy még több jöjjön ki a debreceni karitatív együttműködésből. Ha az elmúlt 30 évet vesszük, kijelenthetem azt, hogy ilyen civil szervezetet nem sokat hordott a hátán a Föld – jelentette ki. Hozzátette, most olyan világot élünk, hogy a kereszténység sajnos nem trendi és nem tudják máshogy azzá tenni, csak ha nagyon közel mennek az embereknek és megmutatják a gondoskodó szárnyát. – Ez az egyik legfontosabb üzenete a Dorkásznak, hogy a kereszténységgel együtt közösen harcoljunk azért, hogy a nehéz sorsúaknak tudjunk segíteni – vallja.

Az ünnepség további részében Vojtkó Ferenc egyházi és világi vezetők beszélgetett, akik 30 évvel ezelőtt és most is aktívan részt vesznek a karitatív munkában. Körüljárták többek között azokat a kérdéseket, hogy mit jelentett kereszténynek lenni és egy diktatúrában megélni a hitet.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában