pályaválasztás előtt

2021.10.19. 17:24

Kifejezetten lányoknak szól az Agóra legújabb, mérnöki munkát népszerűsítő programja

Nem akármilyen köszöntő, egy robot üdvözlő szavai fogadták az Agóra Tudományos Élményközpont pályaorientációs programjának kedden tartott hivatalos megnyitóján résztvevőket.

Az Agóra októbertől induló különleges projektjének stratégiai partnere az NI Hungary. A 2021/22-es tanév végéig tartó, ingyenes, projektalapú Women at Tech (WATCH) programban a pályaválasztás előtt álló 10. osztályos lányok vesznek részt, akik mentorok támogatásával ismerhetik meg az úgynevezett STEM területeket, vagyis azokat, ahol a tudományos és a mérnöki tevékenységek, valamint a matematikai és a technológiai tudás került középpontba. A tanulók a foglalkozásokat iskolaidőn kívül látogatják.

Fel kell még zárkóznunk

Barcsa Lajos alpolgármester Debrecen jövőjének szempontjából meghatározónak nevezte a programot. Elmondta, hogy a megyeszékhely vezetőségének célja, hogy a debreceni diákok később helyben vállaljnak munkát. – Magyarországon el vagyunk maradva az európai uniós átlaghoz képest a STEM tárgyakat tanulók százalékának tekintetében. Az uniós átlag szerint a 20-29 éves korosztályból 2,1 százalék rendelkezik STEM diplomával, hazánkban ez az arány 1,2 százalék.

Keressük azokat az stratégiai partnereket, akikkel minél szélesebb kört megszólító programokat tudunk kidolgozni

– mondta.

Hosszu Róbert, az NI Hungary ügyvezető igazgatója két lánygyermek édesapjaként megosztotta a hallgatósággal, hogy saját magánéletében tapasztalta meg azt, hogy a lányokban egyes szakmákat illetően kérdésként merül fel, hogy egyáltalán van-e a területen helyük. Szavai szerint a választáshoz való jogot erősíti a diákokban a WATCH program.

A projekt szorosan kapcsolódik a vállalat társadalmi felelősségvállalásához, hiszen céljuk, hogy hazai szinten növekedjen a lányok aránya a mérnöki szakmákban.

Somogyi Béla egy rövid történelmi áttekintővel hangsúlyozta a tudomány fejlődését. Az Agóra Tudományos Élményközpont vezetője szerint nem ők adják a fiatalok kezébe a jövőképet. – Felkészültnek kell lenni, és hinni kell abban, hogy ti vagytok azok, akik a saját jövőtöket képesek vagytok alakítani – mondta, hozzátéve, nem a már meglévő technológiák alkalmazása, hanem az új ötletek megvalósítása az igazi kihívás.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában