Rekordszint

2021.10.07. 20:00

Ismét drágul az üzemanyag a hazai kutakon

Nincs megállás, pénteken tovább nő kilenc forinttal a benzin, illetve a gázolaj literenkénti ára.

20210730 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Emelkedik az üzemagyag ára, illusztráció.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Újabb drágulás tapasztalható a hazai kutakon, szerdától a benzinért 473, a gázolajért pedig 484 forintot kell fizetni. Ahogyan azt korábban megírtuk, az üzemanyagok ára a nyár végén döntötte meg korábbi rekordját, ugyanis 2012-ben volt az eddigi csúcs, amikor a gázolajért 452 forintot, míg a benzin literenkénti áráért 455 forintot kellett kiadni. Felmerül a kérdés: vajon mikor dönt úgy a hazai lakosság, hogy – a magas üzemanyagárak miatt – autó helyett inkább a tömegközlekedést választja?

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője így reagált a felvetésünkre: – Jelenleg rekordszinten van az üzemanyagok ára; korábban úgy véltük, ez már visszafogja a keresletet, de a számok nem ezt mutatják. Azt tapasztaljuk, az évekkel ezelőtti 400 forintos lélektani határ átváltott 500 forintra. Elképzelhető: ha minden töltőállomáson ötössel fognak kezdődni az árak, akkor majd egyre racionálisabb döntéseket hoz a lakosság. Eljön az ideje, amikor már valóban nem fér bele a családi büdzsébe az egyes utaknak a megtétele ilyen üzemanyagköltségek mellett – közölte a Naplóval, hozzátéve, jelenleg egyáltalán nem mondhatjuk – a visszajelzések alapján –, hogy csökkent volna a kereslet.

Felpezsdült a piac

Igencsak felpezsdült az üzemanyag- és a nemzetközi olajpiac, szinte soha nem látott emelkedő tendenciát tapasztalhatunk – fogalmazott Bujdos Eszter, kiemelve: péntektől újabb 9-9 forinttal kell többet fizetni literenként a benzinért, illetve a gázolajárt. – Továbbra is igaz országszerte, hogy az autópályák és a gyorsforgalmi utak mellett található kutak árai magasabbak, akár 50 forinttal is többet kérhetnek el egy literért – hangsúlyozta a szakember. Leszögezte, egy adott településen belül nem jellemző, hogy óriási különbségek lennének az árak között, de 10-15 forint előfordulhat. – A nagyobb hálózatok árai is elkezdtek kicsit magasabb szintre emelkedni, viszonyítva az automata vagy a magán-töltőállomások áraihoz képest, de még így sincs jelentős árkülönbség egy településen belül – fűzte hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában