a szakember szemével

2021.10.19. 11:30

Hotelek, rendezvényközpontok bebiztosítására is van lehetőség, minden az ügyfél hozzáállásán múlik

Kárrendezésnél minden a biztosítás mértékétől függ – vallja Nagy László Nándor.

A hozzáértők szerint egy nem várt tűzeset, egy hó alatt beomló csarnok, vagy akár egy erőművet ért kár, sőt a leállás miatt kiesett bevétel egy része is megtérülhet, ha kellő előrelátással dolgoznak a vagyonért felelős vezetők. Nagy László Nándor, a money.hu kommunikációs vezetője a Hajdú-bihari Naplónak beszélt a nagy értékű, úgynevezett vállalati biztosításokról.

Ajánlott szakértelem

Fotó: Nagy László Nándor-archív

A szakember szerint nincs olyan tétel Magyarországon, amit ne lehetne biztosítani a lakásunk értékeitől, a debreceni Modem Párizsi absztraktok kiállításának 3,5 milliárd forintot érő Kandinszkij-festményén át a paksi atomerőműig. Hangsúlyozta, szállodák, rendezvényközpontok esetében fontos, hogy szakemberek bevonásával, a lehető legprecízebben, évente aktualizálva biztosítsa egy vállalkozás annak értékeit. – Lakossági és vállalati vagyonbiztosításnál egyaránt fel kell mérni, milyen értéket képvisel az adott vagyon. Az épületet, valamint a benne lévő értéktárgyakat (például drága gépet vagy egy muzeális értékű porcelánkészletet) érdemes külön felvenni a vagyonleltárba. Ennek alapján készül egy – a lakosságihoz hasonló – vagyonbiztosítási ajánlat. Ajánlott alkuszi kapcsolatot igénybe venni, aki azon túl, hogy több biztosítótól tud ajánlatot bekérni, akár előzetes értékbecslő bevonásával is segítséget tud nyújtani a tényleges vagyonérték felmérésében – mutatott rá.

Hónapokig is eltarthat, mire kifizetésre kerül a biztosítás teljes összege | Illusztráció: Kiss Annamarie

Bevételtámogatás

Nagy László Nándor elmondta, minél nagyobb egy vállalkozás biztosítási értéke, annál nagyobb a biztosítás díja, melyet nem minden esetben szeretnek kifizetni a cégek, szállodák. A szakértő szerint a piacon felmerült, hogy 2008-hoz hasonlóan a vállalati vagyonbiztosításokat sokan visszavágják majd a pandémia miatt, jelentős összegeket megspórolva, ez azonban szerencsére elmaradt.

„A legkomolyabb kérdés inkább az lehet manapság, hogy önmagában a vagyontárgyak biztosítása mellett (melyért a biztosító jellemzően aktuális piaci, avultatott és nem új értéket fizet) üzemszünet-biztosítást is kötött-e a vállalkozás.”

Egy katasztrófa esetén ugyanis – ha nem kell az alapoktól újjáépíteni például egy szállodát, rendezvényközpontot – van arra mód, hogy a vendégek újbóli fogadásának időpontjáig bevételpótlást kapjanak a biztosítótól. A biztosítás során a korábbi években megszokott éves bruttó nyereség időarányos részét fizeti ki a biztosító. Az üzemszünet-biztosítás a szállodaiparban kifejezetten fontos, hiszen míg a gyárak egy másik üzemükben esetleg folytathatják a tevékenységüket, a turizmusban ezt nem biztos, hogy meg tudják lépni a felek – mondta.

Előleg is kapható

Tűzkár esetén a tűzszakértők megvizsgálják, mi okozta a tűzesetet, mire vezethető vissza, a biztosító pedig kár­előleget is fizethet. Fontos megemlíteni, akár hónapokig is eltarthat egy nagy káreset tekintetében, mire a biztosítás teljes összegét megkapja az ügyfél. Ehhez elengedhetetlen kritérium, hogy egyértelműsíteni lehet-e, miként képződött a kár, ha azonban a jogalap vélelmezhetően fennáll, a biztosító fizetni fog, emelte ki a szakember, kitérve a kárelőleg eshetőségére. – Tegyük fel, egy hotel esetén az állapotromlás elkerülése végett feldúcolják a megmaradt részt, hogy télen ne ázzon, fagyjon szét a statikus által még használhatónak titulált épületdarab. Ilyenkor jól jön a kárelőleg, mely akár a megmaradt értéktárgyak biztos őrzésének megszervezésére is használható – hangsúlyozta Nagy László Nándor. A szakember szerint nagy értékű vagyon esetén akár milliós kiadásokról is beszélhetünk, igaz, a piac versenyhelyzete miatt egyre olcsóbbak a biztosítások, de mindenképpen megéri megkötni azokat. – Az a kérdés, az adott vállalkozás van-e annyira előrelátó, hogy az éves költségvetésből pár százezer, néhány millió forintot feláldoz arra, hogy egy esetleges milliárdos kár ne tegye teljesen tönkre a vállalkozást – összegezte.

Péter Szabolcs

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nyiradonyi-hoteltuz-megszolalt-a-szemtanu-aki-elsokent-riasztotta-a-tuzoltokat-5750840/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában