Csillagászat

2021.10.11. 14:39

Hold-észlelő éjszakát tartanak Hajdúböszörmény főterén

Ötvenkét évvel ezelőtt tette lábát ember először a Holdra.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Terminus Ismeretterjesztő Egyesület is csatlakozott a NASA programjához, a Nemzetközi Hold-Észlelő Éjszakához: derült, felhőmentes idő esetén október 16-án, szombaton 18 óra 30 perctől a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ előtt várják az érdeklődőket.

Ezen az estén kiváló látványt nyújt égi kísérőnk, a Hold, amelynek felszínére először 52 évvel ezelőtt tette lábát ember az Apollo-11 expedíció során. Az Apollo-program 1972-es befejezése óta nem járt ember a Holdon, csak ember alkotta űrszondák vizsgálták – és vizsgálják jelenleg is – égi kísérőnket.

Az esti távcsöves bemutatóval az 52 évvel ezelőtti holdutazásra, továbbá egy még régebbi eseményre emlékeznek: 1959. október 7-én, majdnem pontosan 62 évvel ezelőtt készültek az első felvételek a Hold túlsó oldaláról a szovjet Luna-3 holdszondának köszönhetően – eleveníti fel közleményében Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában