Jubileum

2021.10.18. 16:47

Félévszázados a Debreceni Egyetem böszörményi intézménye

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar. A jubileum alkalmából rendezett ünnepség keretében domborművet avattak az intézményalapító, Kovács György főigazgató tiszteletére, valamit időkapszulát helyeztek el a kar épülete előtt – számolt be honlapján a Debreceni Egyetem.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának jogelődje 1971. október 15-én kezdte meg működését 90 hallgatóval, 10 oktatóval és 9 óvónővel. Az intézmény létrejöttekor csupán az óvodapedagógusképzést tűzte ki célul, az azóta eltelt fél évszázad alatt azonban a pedagógusképzésben és a gyógypedagógia területén is megkerülhetetlenné vált.

- Az elmúlt 50 évben a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar vezetői és munkatársai mindent megtettek a böszörményi intézmény fejlődéséért, sikeréért. Ezért ma a hallgatói körében nagyon szeretett, népszerű kart ünnephetünk, amely a következő ötven évben is sikerre van ítélve – hangsúlyozta a jubileum alkalmából október 15-én rendezett ünnepségen Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

- Az elmúlt 20 évben példaértékű fejlődésen ment keresztül a Debreceni Egyetem. Az intézmény karainak további dinamikus fejlődését, fejlesztését támogatja az egyetem alapítványi működése is – emelte ki ünnepi beszédében Harsányi Endre agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.

Harsányi Endre hozzátette: a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar sikerének záloga, hogy stratégiai partnere Hajdúböszörmény önkormányzata. Az együttműködés a tervek szerint tovább bővül a következő években a város és az egyetem között a kutatás és oktatás területén.

- Jelentős beruházásokat és komoly fejlesztéseket tervez a Debreceni Egyetem Hajdúböszörmény önkormányzatával közösen, amely hosszú távon meghatározza a régió életét – jelentette be az ünnepi ülésen Bács Zoltán kancellár.

- A tervezett fejlesztések a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kart közvetlenül is érintik. Az alapítványi működés révén 2022-től az egyetemen a megnövekedett központi támogatásnak köszönhetően számos fejlesztési igény valósulhat meg – mutatott rá a kancellár.

Az egykori intézményvezetők visszaemlékezését követően Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja ünnepi beszédében kifejtette: az elmúlt 50 év oktatói és munkatársai olyan alapokat teremtettek, amelyekre most bátran építkezhetünk. – A 2015 és 2020 közötti időszak az alapok megerősítésről szólt, 2020-ban pedig a növekedést tűztük ki célul újabb szakok indításával, a kutatási tevékenység erősítésével. A következő években a gyógypedagógia területe biztosíthat nagy kiugrási lehetőséget a kar számára, amely így tovább erősíti az intézmény szerepét és biztosítja a fejlődést az oktatás és kutatás területén – jelentette ki Gortka- Rákó Erzsébet dékán.

Az intézet történetének felelevenítése során elhangzott: a gyógypedagógia képzés beindítása mérföldkő volt a kar életében és meghatározó a régió számára.

- Az egyetem és Hajdúböszörmény olyan egyedi rehabilitációs központ létrehozását tervezi közösen, amely gyógypedagógiai képzés gyakorlati bázisa lehet a városi strandfürdő területén. A projekt a jövő évben kezdődhet meg, amely révén még szorosabbá válhat a Debreceni Egyetem és a város kapcsolata – fogalmazott Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere.

Az ünnepség keretében a hajdúböszörményi kar főépületének aulájában felavatták Kovács György főigazgató, intézményalapító bronz domborművét, amely E. Lakatos Aranka Csokonai-díjas szobrászművész alkotása. Az intézmény épülete előtt a kari vezetés időkapszulát helyezett el, amelyet a tervek szerint 20 év múlva nyitnak ki.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara az 1970-es alapítást követően a Hajdúböszörményi Óvónőképző Intézet, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola tagozataként kezdte meg működését 1971-ben Kovács György főigazgató vezetésével. 1974-ben kivált a Nyíregyházi Főiskolából, 1987 és 1990 között a Debreceni Tanítóképző Főiskola részeként működött. A rendszerváltást követő első évtizedben ismét teljeskörűen gyakorolhatta függetlenségét a hajdúsági óvóképzés meghatározó intézménye. 1996-2001 között a reformkori oktatási szakember, Wargha István nevét viselte. Az intézmény 2000-ben vált a Debreceni Egyetem részévé a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kara néven.

Az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak indításának jogosultságával 2009. január 1-jétől a kar hivatalos elnevezése Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karra változott, majd 2018. február 1-től a gyógypedagógia szak beindításával újabb névváltozás következett. Így ma már Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar néven van jelen a Debreceni Egyetem kari struktúrájában.

Jelenleg 5 alapszakra (óvodapedagógus, szociálpedagógia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógia, romológia) jelentkezhetnek a hallgatók. A GYGYK továbbképzései az alapképzés mellett szinte a kezdetektől szolgálják a régió óvodapedagógusainak szakmai fejlődését, mintegy 30 ilyen képzést kínál a kar. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának jelenleg 1750 hallgatója és 43 oktatója van.

Fotók: unideb.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában