gyümölcstermesztés

2021.10.30. 18:12

Eperpalántákkal kísérleteznek Sárándon, fóliaházakban nevelkedhet a termés

Még novemberben is bőven lesz mit tenni a földeken.

20200506 nyarsapat eper szedes ideny munkasok kiss miklos gazda havran zoltan magyar nemzet

Fotó: MW-archív

Igazán különleges projektbe vágott a Sáránd önkormányzata: közeledve a téli hónapokhoz, epertermesz­tésbe kezdtek. A részletekről Dézsi András polgármestert kérdeztük.

Más gondolkodást kíván

Elmondta, hogy epret a közfoglalkoztatási programban eddig is termesztettek, a kertekben hagyományos módon gondozták az ültetvényt. Az eperföldön egy-egy szezonban mintegy 250 kilogramm gyümölcs terem, s főként piacon értékesítik. Mivel az eper iránt nagy a kereslet, azonnal elkapkodják a piacról, konyhai felhasználásra szinte nem is marad belőle. Az értékesítés a településnek – a szezo­nális piaci árak függvényében – csaknem félmillió forintos bevételt termel. A pénzt visszaforgatják a közfoglalkoztatási programba, különféle alapanyagokat, eszközöket vásárolnak belőle.

Fotó: MW-archív

Most, a fóliaházban történő termesztéssel az elszaporodott epertöveket próbálják hasznosítani. Kevesebb kapott itt helyet, mint amennyi a kertekben, és a projekt maga is kísérlet még, így nem tudni pontosan, milyen eredményt hoz majd tavasszal.

– Reméljük a legjobbakat, főként azért, mert az első év az eper szempontjából a megerősödésé. Az ültetést követő első évben nincs akkora terméshozam, mint majd a rá következő években. Én minden héten kétszer-háromszor ránézek az ültetvényre; azt tapasztalom, hogy megmaradtak a palánták, szépen gyökeresednek. Állandó felügyeletet, gondozást és locsolást igényel még ebben az időszakban. Ha csak már annyi eredménye lesz a projekt­nek, hogy a dolgozóinkat ellátja, és valamennyit eladásra is tudunk kínálni, akkor azt már sikernek könyveljük el. Akkor sikerül valami olyannal előállnunk, ami egyedinek számít a környéken – mondta a polgármester.

Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben azt látták: az időjárási viszontagságok változásra ösztönöznek. Az aszályos idő miatt szinte állandóan locsolni kellett a földeket, nehéz volt boldogulni a mezőgazdaságban. – Az eper a fóliában az első lépés – mondta, hozzátéve: a klímaváltozás új gondolkodást kíván.

Jelenleg a közfoglalkoztatottak négy fóliaházban dolgoznak a település központjában, az eperültetvény gondozása mellett a dughagymákat is most készítik elő a tavaszra. Ha sikeresen zárják az eperprojektet, akkor a primőr zöldségek mellett most már gyümölcs is lesz a szezont megelőzve Sárándon. A polgármester szavai szerint ez nagy előnyt jelentene a településnek.

Gyümölcsben a jövő

Bár már többször kúszott nulla fok alá a hőmérő higanyszála az elmúlt időszakban, Sárándon még messze nincs vége a mezőgazdasági szezonnak. A jövőben a gyümölcsterjesztés kerül fókuszba, az elképzeléshez kapcsolódva pedig még novemberben is lesznek teendők. A településen a következő hetekben kétszáz szilva- és kétszáz barackfát, valamint száz mogyorót is ültetnek. Ezen kívül előkészítik a télre a málna- és ribizliföldeket is.

– Amíg az időjárás engedi, addig van munka a földeken. A következő évben pedig, amint megérkezik a jó idő, kezdődik a teendők sora elölről. A jövőben a gyümölcstermesztésre fogunk koncentrálni, mert azt látjuk, hogy arra nagyobb igény van. Emellett lesz zöldségünk is, de már a gyümölcs kerül a középpontba – tette hozzá Dézsi András.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában