Jelentős támogatás

2021.10.08. 13:16

Kellemetlen panasz esetén segíthet az új applikáció

Az elöregedő társadalmakban egyre több problémát okoz az akaratlan vizeletvesztés, a Debreceni Egyetem részvételével kifejlesztett applikáció ebben segíthet.

Forrás: Molnár Péter

Az akaratlan vizeletvesztéssel küzdő betegek és a háziorvosok számára használható, nekik segítséget nyújtó applikációt fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság, valamint a Fempharma cég együttműködésében; az Incoxil nevű applikációt pénteken délben mutatták be a szülészeti klinika könyvtártermében. Elhangzott: a probléma az életkor előrehaladtával mind több embert érint, és az öregedő társadalmakban egyre többeknek okoz gondot.

– Intézményünkben 2017-ben alakult az a kismedencei gyógyászattal, helyreállító sebészettel foglalkozó munkacsoport, mely kiterjedt kutatásokat végez az ilyen témákban, és számos betegnek is segít, akik a szóban forgó problémával küzdenek. Az elmúlt években 3 új műtéttípust vezettek be, és a partnereinkkel karöltve az ipari innováció területén is kiemelkedően teljesítettek: a szülés utáni regenerációt segítő termékeket fejlesztettek ki, most pedig egy új mobiltelefonos applikációt, mely a vizelet inkontinencia diagnózisának felállításában, pontosításában és a terápia kiválasztásában nagy segítséget nyújt – mondta el Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

– Az inkontinens betegek kivizsgálását és ellátását első körben, egyszerűbb esetekben a háziorvos is elvégezheti, applikációnk ebben jelentős segítséget nyújt neki – mutatott rá Majoros Attila, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság társelnöke.

Kozma Bence, a DE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető adjunktusa kifejtette: az akaratlan vizeletvesztés megkeseríti a betegek életét, lehetetlenné teheti a szabadidős tevékenységeiket, „kéz a kézben” jár a depresszióval, továbbá szexuális és párkapcsolati problémákhoz vezethet.

Fotó: Molnár Péter

Negatív gazdasági hatása nemcsak az egészségügyi ellátó rendszerre rótt költségekben jelentkezik, hanem a betegek munkahelyen nyújtott produktivitásának lecsökkenésében is. Ötven év fölött a férfiak egyötödét érinti, bár főként a nők problémája, akiknél szülés után már panaszokat okozhat, ötven fölött pedig egyharmaduknál jelentkezik. Az életkor előrehaladtával mind több ember szenvedhet tőle, és ez, figyelembe véve a társadalmak elöregedését, tartós és növekvő nehézséget jelez. Arról is beszélt, hogy az orvosok által diagnosztizált esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik (hazánkban és más országokban is). Ez az applikáció ahhoz is hozzájárulhat, hogy néhányan „előjöjjenek” és segítséget kapjanak.

Az applikációt Takács Péter, a DE címzetes egyetemi tanára, a Fempharma Kft. kutatás-fejlesztési vezetője mutatta be. Szavai szerint az alkalmazás a laikusok által, minden szakismeret nélkül is használható, az állapotra vonatkozó kérdések és néhány napig jegyzett vizeletnapló segítségével elég nagy pontossággal elsődleges diagnózist ad az inkontinencia típusát illetően, majd terápiás javaslatot is kínál. Most IOS-on, majd rövidesen Androidos rendszeren is elérhető lesz.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában