Fotókkal

2021.10.26. 14:00

Az egész bolygón a Hortobágy a darvak legnagyobb gyülekezőhelye

A sok táplálék és a biztonságot nyújtó pihenőhely miatt hetekig is itt maradnak.

20211020 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Daruvonulás az égen.

Fotó: Molnár Péter

A daruvonulás az egyik legjelentősebb ökoturisztikai eseménye a Hortobágyi Nemzeti Parknak. Évente több százezer madár választja pihenőhelyéül a térséget, és több százan érkeznek, hogy megcsodálják ezt a természeti jelenséget.

– A tundrai területekről vonulnak ilyenkor Tunézia irányába. Az útvonaluk körülbelül féltávjánál van Hortobágy. Ilyenkor pár hetet itt töltenek, majd továbbindulnak, ahogy fogy a táplálék és hűvösebbre fordul az idő – mondta a Naplónak Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

A szakembertől megtudtuk, általában 10-20 ezres csapatokban alszanak, családi vonulók, tehát együtt megy a két szülő a fiókákkal. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a globális éghajlatváltozás miatt hamarabb érkeznek hazánkba.

De miért szeretik ennyire a Hortobágyot?

– A tágas élőhelyek, sekély vizű részek biztonságos éjszakázóhelyet kínálnak a darvak tömegei számára. Emellett a Hortobágyot minden irányban körbevevő agrárterületeken, a jobb minőségű talajokon számos kukoricaföld található. Annak aratása éppen egybeesik a darvak hortobágyi őszi jelenlétével, ezáltal a tarlón elhullott szemek kiváló táplálékbázist nyújtanak számukra – tájékoztatott megkeresésünkre Lövei-Kalmár Katalin, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációért felelős munkatársa.

Hozzátette, hazánkban védett fajnak számít a daru, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Emiatt esetleges zavarásuk, riasztásuk csak hatósági engedéllyel lehetséges a nem védett agrárterületeken. A darvak pihenőhelyéül szolgáló részek többsége a nemzeti park területén található. Emellett egyes halastavi környezetben lévő éjszakázóhelyeken olyan területeket is kijelöltek, amelyeket elzártak a turisták elől.

– Számuk az utóbbi években már rendszeresen eléri a százezres nagyságrendet, sőt két ízben 160 ezer példányt is számoltak a nemzeti park természetvédelmi őrei. Ettől azonban lényegesen több madár vonul át, így a Hortobágyi Nemzeti Park a faj legnépesebb gyülekezőhelyévé vált a bolygónkon. A vonulásuk maximuma az utóbbi években október 10–15. közé esett – ismertette Lövei-Kalmár Katalin.

Bekecs Sándor

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/egyperces/madarszinhaz-epul-a-hortobagyon-5612708/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában