kiállítás és vásár

2021.10.15. 14:59

A teljes vertikum bemutatkozik a Bihari Számadó Napokon

Újra együtt lehetnek – idén csaknem 40 kiállító mutatkozik be a börzén.

Fotó: Kiss Annamarie

Immár 23. alkalommal várja a látogatókat a bihari térségben élő vállalkozók látványos seregszemléje pénteken és szombaton, Berettyóújfaluban.

A Bihari Számadó Napok indításaként a Kálvin téren avatták fel a berettyóújfalui iparosok és kereskedők hősi halottainak (1914–1918) emlékére készített táblát. Szőke Richárd, a Bihari Múzeum történésze tartott emlékbeszédet a helyszínen, majd azt követően koszorúkat helyeztek el a résztvevők.

Fotó: Kiss Annamarie

A kétnapos eseményen most minden eddiginél nagyobb vertikum mutatkozik be: a Kabos Endre Városi Sportcsarnok már pénteken délelőtt megtelt élettel. Egyebek mellett vállalkozások és oktatási intézmények, közmunkaprogramban résztvevők, őstermelők, kézművesek és népi iparművészek standjainál érdeklődhetnek és vásárolhatnak a látogatók. A rendezvény helyszínén már a megnyitó előtt sokan megfordultak, nyugdíjasok és iskolás csoportok is szemügyre vették a kiállítást.

Bihar az élen jár

A tavalyi évben elmaradt a nagyszabású esemény a járvány miatt. Bondár Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) Berettyóújfalui Szervezetének elnöke az esemény megnyitóján jó döntésnek nevezte, hogy ebben az évben a rendezvény megszervezése mellett voksoltak.

Mint mondta, most temérdek régi és új kiállító mutatja meg azt, hogy a bihari emberek igenis fel tudnak állni a veszélyhelyzet után, és ég bennük a vágy az aktív életre.

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke kiemelte az elmúlt időszak fejlődését, amely jellemzi Berettyóújfalut és a térséget egyaránt. Megjegyezte, hogy külön öröm volna számára, ha a gazdaság fejlődését nem a külföldi, hanem az ittlévő, bihari vállalkozások dinamikus növekedése teremtené meg.

Előnyben a helyi

– Amikor egy-két éve arról beszéltünk, hogy a következő időszakban a magyar agráriumban akkora robbanásszerű változások következnek be, ami az előző száz évben történt, sokan mosolytag rajta – osztotta meg Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, az agrárium sok tekintetben nehéz helyzetben van. Kifejtette, hogy nehézségeket okozhat az állattenyésztés területén tapasztalt dinamikus fejlődés, a növénytermesztési ágazatot pedig robbanásszerű növekedés jellemzi az árverseny és a megvalósuló technológiák tekintetében is. Elmondta:

a digitalizáció a mezőgazdaság számára is eszköz, amit használni kell ahhoz, hogy minél költséghatékonyabban, minél jobb minőségű termékeket tudjanak előállítani.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az elmúlt egy év megmutatta a hosszú ellátási láncok sebezhetőségét, és kiemelte a helyben működő vállalkozások jó minőségű termékeinek felértékelődését.

Érték a mai napig

– Végre újra itt vagyunk és sokkal színesebben, mint korábban – fűzte hozzá Vitányi István országgyűlési képviselő, aki hozzátette, hogy a kiállítóknak nagyszerű lehetőség ez a találkozás az eszmecserére is.

Házigazdaként Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere is köszöntötte a látogatókat, és egyúttal felidézte az első alkalommal 1998-ban tartott, akkor még Vállalkozói napnak hirdetett eseményt, és elmondta, akkor ott még maga is kiállítóként vett részt. Szavai szerint bár az elmúlt évek alatt sok változáson ment keresztül a kiállítás, ugyanakkor sok értéket mai napig megtartott.

A Bihari Számadó Napok nyitásaként átadták a Nyíri István-díjat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját, valamint elismerést vehettek át a Vásár- és Termékdíjak dobogósai. Az eseményen szakmai előadások és színpadi programok is várják a látogatókat.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában