harmincadik jubileum

2021.10.19. 10:57

Innováció és hagyományőrzés: szakmai konferencián vettek részt a technikatanárok

Ez az a tantárgy, amely az elmúlt néhány évtizedben a legnagyobb átalakuláson ment keresztül.

Forrás: Tibai Irma

A fennállásának egyúttal 30. jubileumát is ünneplő Technikatanárok Országos Egyesülete csaknem háromszáz tagot számlál. A közösséget az alsó tagozatban technikaoktatással foglalkozó, a felső tagozatban dolgozó szaktanárok, sőt középiskolákból életvitel tantárgyat tanítók és technikatanárokat képző szakemberek alkotják. Nemrég háromnapos szakmai konferenciát rendeztek Innováció és hagyományőrzés címmel Hajdúszoboszlón, a Nemzeti Pedagógus Kar közreműködésével.

Az esemény megnyitóján Velner András főiskolai docens, az egyesület elnöke rámutatott arra, hogy a reáliákhoz legalább annyi köze van a technikaoktatásnak, mint a humaniórákhoz. – Hadd legyen egyszer majd visszaköszönő hála abban, hogy azok a gyerekek, akiket a műszaki kultúrának felnevelünk, a város hasznait is gyarapítják – mondta. Üzenetként idézte Szentgyörgyi Albertet a Psalmus Humanus 5. zsoltárából: Uram, legyünk társak az alkotásban, dolgozzunk tovább műved nyomán, hogy bolygónk a bőség, a boldogság és az össz­hang erős otthona legyen.

Két pólusból

A technika tantárgy jelentőségéről a Hajdú-bihari Napló kérdésére az egyesület elnöke kifejtette: mindenki számára egyértelmű, hogy a műszaki kultúrában többet kell tenni azért, hogy a gyermekeink akár a tudásra, akár a munkára, a későbbi életpályákra felkészüljenek. A köznevelés szintjén egy kicsit az alkotást élik meg, kipróbálják a kezük és szellemük ügyességét. A műszaki kultúra közvetítéséhez szerinte napjainkban még szélesebb és biztosabb alapok kellenek. A technika tantárgy a köznevelésben szerényebb körülmények között él, ugyanakkor a pályára felkészítés, a szakképzés már jobb feltételek között, a tanulást menedzselő minisztériumhoz tartozik – említette meg.

A hajdú-bihari gyermekek ügyességét sok versenyeredmény bizonyítja. Rengeteg versenyt rendeztek már, köztük életvitelből is, míg technikából huszonhármat, ezek országos döntőjébe megyénként egy-egy csapat juthat tovább, a hajdúszobosz­lói diákok tavaly például az online és robotkezet barkácsoló projektmunkában is jól teljesítettek.

A szakmai konferencián megyénkből egy debreceni iskola is képviseltette magát az innovatív helyi Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola mellett, s egyben kiállítóként is a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium. Kiss Tamás technikát tanít Püspökladányban, és faműves szakmai oktató a nádudvari iskolában. Érdeklődésünkre beszámolt arról, hogy a jogszabályi keretek alapján igyekeznek minden feltételt megteremteni a gyerekeknek a műszaki-technikai érzékük fejlődéséhez.

– Én két pólusból is értékelem, illetve látom ezt. Megtapasztalom a szakképzésben, hogy oda mennyire szükséges a tanulóknak megfelelő technikai műveltséggel, eszköz-, szerszámhasználati ismerettel megérkezniük. A rengeteg elméleti óra mellett van mit erősíteni. A diákok érdeklődésének felkeltése az első lépés e területen, az alkotás folyamata már magával ragadja őket, s nagyon jó hangulatban, eredményesen lehet dolgozni.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában