Falunap

2021.10.11. 15:39

A születésnapon még az alapító telepesekről is megemlékeztek

Több ezer emberrel telt meg hétvégén a mindössze 550 lelkes Újiráz a hétvégén.

Forrás: B. Kiss Andrea

A település születésének 109. évfordulóját ünnepelték szombaton falunappal, ami szentmisével kezdődött a templomban Rákóczi Jenő plébános celebrálásával. Furák Károly polgármester az emlékparkban köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy két nehéz év után végre újra együtt ünnepelhet a falu – tavaly a járvány miatt elmaradt a búcsú. Megemlékezett a száz telepesről, akik egykor azért érkeztek a Sebes-Körös partjára, hogy a káptalan hívására élhető, virágzó falut alapítsanak.

– Kőbe véstük a száz nevet, mert a kő marad – hangsúlyozta a polgármester, majd Dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő méltatta a megye legfiatalabb településének eredményeit. – Szerencséjük, hogy ilyen polgármesterük van, hiszen kétéves vezetése alatt már tizenkét pályázatot nyert.

A száz nevet őrző emlékkőnél a megemlékezés virágait is elhelyezték, a koszorúzásában Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke és Barnyikné Kaszás Ildikó képviselő asszony közreműködött. Köszöntötték a jubiláló házaspárokat, az újszülötteket, a legidősebb lakosokat és az idén házasulókat.

Másnap búcsúztak

Fotó: B. Kiss Andrea

Vasárnap már kora reggel árusok népesítették be a falu utcáit. Amerre a szem ellátott, csak autókat, sátrakat és emberforgatagot lehetett látni. A búcsúban sokan vásároltak facsemetéket, pulóvereket, de az édességesek és büfések standja előtt is hosszú sorok ácsorogtak.

– Gyerekkorom óta minden évben itt vagyok a búcsúban, de ennyi embert még nem láttam – jegyezte meg egy újirázi lakos. A darvasi Jankuly Imre pedig most először járt az irázi búcsúban. Miután bejárta a több kilométeres vásárt, hóna alatt két díszpárnával indult haza. Kitömött szatyrára mutatva megjegyezte: ezeket az ülőpárnákat pedig a kemencepadkára vettem.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában