Szimpózium

2021.10.01. 14:28

A koronavírus-járvány tapasztalatairól tanácskoztak Debrecenben

A vírussal kapcsolatos tapasztalatokat vitatják meg a szakemberek a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság csütörtökön kezdődött debreceni kongresszusán.

Forrás: unideb.hu

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a konferencián jelentette be, hogy hamarosan Járványügyi Koordinációs Központot hoznak létre – írja a hirek.unideb.hu. – Debrecenben a tervek szerint, hónapokon belül megalakul egy Járványügyi Koordinációs Központ, amely nemcsak a debreceni és régiós járványügyi ellátás szervezését látja el, hanem országos szintű egyeztetést, koordinációt végez majd – ismertette a professzor a konferencia csütörtöki megnyitóján.

A háromnapos szakmai tanácskozás legfőbb témája a SARS-CoV-2 koronavírus és a vírus okozta betegség, a COVID-19. A szakemberek az ezzel kapcsolatos terápiás, diagnosztikai, járványügyi, virológiai, szervezési tapasztalataikat osztják meg egymással előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken.

– Elsősorban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Dél-Pesti Centrumkórház szakembereinek gyakorlatát vitatjuk meg a vándorgyűlésen. A legfőbb cél a tapasztalatcsere, látni azt, hogy máshol hogy csinálják, hogy működik a koronavírus-fertőzés virológiai diagnosztikája, milyen az oltópontok tapasztalata, az emlékeztető oltás gyakorlata – mondta Rókusz László, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke.

A Debreceni Egyetem az elmúlt évben részt vett a COVID-19 kezelésére alkalmazott magyar remdesivir és a favipiravir gyógyszer kutatási programjában, jelenleg pedig monoklonális antitest terápiák, illetve más fejlett terápiás készítmények vizsgálatát végzik az Infektológiai Klinikán.

– Ezek a vizsgálatok most is zajlanak, de már ott tartunk, hogy az év végéig a klinikai gyakorlatba is átültethetőek, és tömeges betegellátásra is alkalmasak lehetnek. Ezeket a tapasztalatokat hoztuk az első 3 hullám kezeléséből magunkkal, hogy függetlenül az oltottsági státusztól, a terápiás kezeléseket nagyon korán, az első 7 napban meg kell kezdeni, hogy ne legyen súlyos szövődmény, ne kerüljön intenzív osztályra a beteg. A majdnem 2 éves terápiás tapasztalatot megbeszéljük, és ajánlásokat fogunk megfogalmazni a koronavírusos betegek kezelésével kapcsolatban – hangsúlyozta Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója.

A vándorgyűlésen a koronavírus mellett más témák, mint például a HIV gyógyszeres kezelése is szóba kerül. Az október 2-ig tartó debreceni konferencián mintegy 150 szakember vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában