német nyelvvizsga

2021.10.15. 15:34

A DSD-Schule vizsgaközpontja lett a Mechwart

Sokat lendíthet a technikum diákjainak jövőjén a csatlakozás.

Fotó: Bekecs Sándor

A világon is elismert nyelviskola vizsgaközpontja lesz 2022-től a Debreceni SZC (DSZC) Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum. A részletekről október 15-én tájékoztatták a felek a sajtó munkatársait.

– Még 2002-ben indítottuk el a német két tanítási nyelvű képzésünket, amely töretlen népszerűségnek örvend itt Debrecenben. Méltó ünneplése a képzés 20 éves jubileumának az, hogy a következő évtől a DSD-Schule vizsgaközpontjává válhatunk – mondta köszöntőjében Barcsa Lajos igazgató. Hozzátette, a Debrecenben több vállalatvezető és egyetemi oktató is a Mechwartból indult.

Papp László polgármester és Barcsa Lajos, az iskola igazgatója | Fotó: Bekecs Sándor

Tirpák Zsolt elmondta, a DSZC rendkívül jó helyzetben van, hiszen a szakképzés során olyan folyamatokat tudnak megvalósítani, aminek látják a diákok a célját, hiszen a munkaerőpiac és a város gazdasági élete is pezsgő.

– A DSZC munkája során kiemelt szerepet szán a szakmai képzésnek, melyet a gazdasági partnereinkkel közösen valósítunk meg. Ebben az együttműködésben fontos a nyelvtudás fejlesztése is. Azt gondoljuk, hogy az oktatási, szakmai programunk kulcsa a német nyelv erősítése, hiszen ezzel igazodunk a gazdasági partnereink elvárásaihoz, igényeihez – hangsúlyozta a DSZC kancellárja.

Hozzátette, több intézményükben is magas szintű a német nyelv oktatása, számos diákjuk érvényesül, áll helyt a nemzetközi gazdasági munkaerőpiacokon. A következő időszakban a DSD nyelvi programjának megfelelően kiemelt figyelmet fordítanak az oktatók továbbképzésére és a tananyag fejlesztésére.

Fotó: Bekecs Sándor

– A DSD a német állam oktatási minisztériumához tartozó diplomaprogram, amelyben 1974-es indulása óta több mint 90 ezer diák végzett sikeresen. A német állam célja is a meglévő német gazdasági partnerek és a jelen lévő német gazdaság támogatása ezzel a programmal – mondta Heike Neyens, a Külföldi Német Iskolák intézményvezetője.

Magyarországon több mint 40 oktatási intézmény kapcsolódott már be, évente több ezer diák tesz sikeres nyelvvizsgát. A Mechwartban a következő évtől elindul a DSD2 képzés, mely B2 és C1 szintig, valamint a DSD1 szakmai képzés is, mely A1 és B2 szinten készíti fel a diákokat. Ez utóbbi egy teljesen új programja a német iskolának, a Mechwart az elsők között kapcsolódik be.

– Az intézményvezetés előrelátását mutatja, hogy már húsz évvel ezelőtt a német nyelv oktatására helyezték a hangsúlyt. Mintha látták volna azt, hogy Debrecen jövőjét illetően a német gazdaságnak milyen fontos szerepe lesz – méltatta az intézmény szakmai munkáját Papp László.

Fotó: Bekecs Sándor

– Ez az iskola Mechwart András nevét viseli, aki Németországban született 1834-ben, de Magyarországon dolgozott, alkotott és a magyar gépészipar beindítója volt. A sors összejátszása, hogy a debreceni német nyelvű szakképzésnek egy fontos bázisává válik a Mechwart – mondta a polgármester.

Papp László kiemelte, 2014 óta számos német nagyvállalat választotta Debrecent befektetései helyéül, ezzel több mint 1,4 milliárd eurónyi befektetés érkezett a városba, mellyel közel 3 ezer új munkahely jött létre.

– A városvezetés és az oktatási intézmények felelőssége, hogy ezek a vállalatok Debrecenben dinamikusan tudjanak fejlődni, bővülni. Ennek feltétele a megfelelő számú és minőségű szakember biztosítása. A DSD olyan szintű nyelvtudást biztosít a debreceni diákoknak, amely a Mechwart és ezáltal Debrecen pozícióját is erősíti a gazdaságfejlesztés területén.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában