Hamarosan kiírják a pályázatot

2021.09.28. 13:31

Új gazdája lehet a debreceni üdülőnek

Lassan két éve, hogy a Magyar Posta Zrt. bezárta debreceni üdülőjét.

Fotó: BDR-archív

A frekventált helyen, a Nagyerdei körúton lévő ingatlan 2020 január elsejétől nem fogad vendégeket, azóta üresen áll. Az állami vállalat azért döntött a bezárás mellett, mert az üdülő kihasználtsága jelentősen visszaesett az utóbbi években, így aztán tetemes veszteséget termelt a fenntartása. A cég egyébként ugyanekkor – hasonló okok miatt – a balatonalmádi üdülőjét is bezárta.

Az interneten még fellelhető egykori szállásajánlatok szerint a postás üdülőben 30 szoba várta a pihenni vágyókat. A szobákat LCD-televízióval, széffel, hűtővel és légkondicionáló berendezéssel szerelték fel. A két-, három-, négy- és ötágyas szobák mindegyikéhez fürdőszoba tartozott, az akadálymentesített épületben drinkbár és biliárdszoba is szolgálta a vendégek kényelmét. A 200 fős étteremben svédasztalos reggelit szolgáltak fel, de félpanziós ellátást is lehetett választani. Gyakran külső rendezvényeket is tartottak az üdülőben, ahol külön konferenciaterem is volt, de wellnessközpontot, szaunát és fitnesztermet, a gyerekeknek pedig játszóházat is kialakítottak. Az épület ötödik emeletén panorámás tetőterasz található.

Fotó: BDR-archív

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Posta Társasági Kommunikációs Osztályát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a vállalatnak a bezárást követően milyen tervei vannak az ingatlannal. Értékesítették-e már, vagy egyáltalán el akarják-e adni az üdülőt? Válaszukban azt írják: a postás üdülő eladása még nem történt meg, ugyanakkor továbbra is a társaság tervei között szerepel.

„Várhatóan a közeljövőben megjelenik az értékesítéshez szükséges nyilvános pályázati felhívás”

– írják.

Az ingatlan jelenlegi állapotára vonatkozó kérdésünkre közölték: megítélésük szerint az épület megfelelő műszaki állapotban van, a rendeltetésszerű állapot fenntartásához szükséges intézkedéseket pedig megteszik.

Ingatlanpiaci forrásunk szerint a nagyerdei postás üdülő árát „látatlanban” meglehetősen nehéz megsaccolni. Mint mondta, szállodák esetében bevett gyakorlat, hogy az eladási ár kialakításakor szobánként 15-20 millió forintot szoktak számolni, ami jelen esetben rögtön legalább félmilliárd forint. Ennél azonban egészen biztos, hogy sokkal többet ér az üdülő, hiszen a kalkulációnál számos egyéb tényező is latba esik. Így például az, hogy az ingatlan több mint 3 ezer négyzetméteres telken fekszik, ráadásul a Nagyerdőn, ami jelentősen növeli az értékét. Szintén befolyásolja az árat az épület felszereltsége és állapota, és ebben a postás üdülő a szakértő szerint ránézésre nem tűnik rossznak. Ezt erősíti egyébként az a tény is, hogy a Nagyerdei körúton lévő ingatlanon nagyjából tíz évvel ezelőtt a Magyar Posta Zrt. jelentős felújítást végzett, amelynek során az akkor elvárt színvonalra „hozta fel” az üdülőt. Mindezeket figyelembe véve forrásunk szerint a reális értékesítési ár 1-1,5 milliárd között lehet majd.

Takács Tibor

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szellemhaz-lett-a-debreceni-postasudulo-3826044/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bezar-a-debreceni-postas-udulo-3704625/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában