majd mindenre kiterjed

2021.09.16. 10:35

Tervpályázatot írt ki a debreceni önkormányzat a repülőtér bővítésére

A felhívás az európai uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Napló-archív

A részletes leírás szerint a feladat a Debrecen Nemzetközi Repülőtér új terminálépülete és környezete, valamint új futópálya és kapcsolódó burkolt felületek megtervezése.

A majdani beruházás három fő részből tevődik össze. Elsőként egy új futópálya és gurulóút rendszer készülhet el, továbbá egy új utasforgalmi terminál, megfelelő környezettel. Végül egy kisgépes zónát is kialakítanának.

A reptéri létesítmények jelenlegi befogadóképességének, valamint a terhelési adatainak ismeretében, és a várható fejlődés következtében, a város a repülőtér területén belül új gépállások, egy bővíthető utasforgalmi épület, egy eszköztároló, parkoló és egy havasbázis kialakítását tervezi – áll a felhívásban. Hozzáteszik: a fejlesztést a debreceni önkormányzat 3 millió utas / év kapacitáshoz tervezi.

A pályázók részére az önkormányzat szeptember 27-én helyszíni szemlét tart a repülőtéren. A nyílt eljárásban november 23-áig várják az ajánlatokat. A tervpályázat, illetve a beruházás költségét nem európai uniós alapból finanszírozzák.

A pályaművek értékelésénél figyelembe veszik majd többek közt a közlekedési rendszerek kialakításának, a gazdaságos üzemeltethetőség feltételei megteremtésének, az új terminál épület építészeti minőségének és a területfelhasználás optimalizálásának szempontjait.

A pálymunkák díjazására nettó 16,5 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, a legmagasabb díj nettó 7 millió, a legalacsonyabb nettó 1,5 millió forint. A megvásárlás legkisebb összege nettó 500 ezer forint. A tervpályázati eljárást követően a pályázat nyertesével vagy a nyertesek valamelyikével szerződést kötnek. A bírálóbizottság döntése kötelező az önkormányzatra nézve.

A bírálóbizottság tagja lesz a város részéről Papp László polgármester, Barcsa Lajos alpolgármester, Gábor István városi főépítész, valamint Sziki Gyula, a főépítészi iroda vezetője és Fördős László építőmérnök, továbbá Pecsenye Béla a Magyar Építész Kamarától.

A tervek szerint az önkormányzat december 23-án hirdeti ki a pályázat eredményét.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában