régi probléma oldódik meg

2021.09.07. 10:44

Sikeres Civaqua-közbeszerzés: kezdődhetnek a munkálatok

Sikeresen zajlott a Civaqua-program első ütemének közbeszerzési eljárása, így már októberben elkezdődhetnek a munkálatok.

A Civaqua első ütemére kiírt közbeszerzés sikerrel zárult, a részletekről először Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszélt kedd délelőtt a Városházán. Hangsúlyozta:

örömteli hír, hogy az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási-vízrendezési beruházása Debrecenben valósul meg.

– Huszonhárom hónap áll a kivitelező Aqua General Kft. rendelkezésére, ez 11 milliárd 194 millió forintos összértéket jelent, és remélhetően egy év múlva már látható lesz az is, hogy a Tócó másodpercenként közel 300 liternyi vízhozamával valódi patak lesz.

Az első ütem Debrecen északkeleti részét érinti, hatása az egész városban és vonzáskörzetében érezhető lesz majd. Hozzáfűzte:

a korábbiakkal ellentétben szabályozott vízhozamú lesz a Tócó, így az ott élőknek nem kell tartaniuk a régebben gyakran tapasztalt „vizes időszakoktól”.

A második ütemre kitérve végül elmondta, hogy a beruházás következő szakaszában Fancsika felé biztosítják a vízutánpótlást.

Hosszú tervezés után

Bara Sándor, a TIVIZIG igazgatója térképen mutatta be a létesítményrendszert. Többek között azt is szemléltette, hogy a Civaqua-Tócó projekt első üteme a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi HTVR szivattyútelepétől indul, ide egy 1,3 köbméter/másodperces vízhozamú, üvegszál-erősítésű poliészter szivattyút építenek be. Az egy méter átmérőjű cső 13 kilométer hosszúságú és a vízmennyiséget körülbelül egy húszemeletes ház magasságáig kell felszállítania.

A Vezér utca környékén 1,6 hektáros területen egy 23 ezer köbméter térfogatú tározó is épül, emellett körülbelül 14 olyan vízszintszabályozó műtárgy lesz a Tócón, amivel a szükséges beavatkozásokat el tudják végezni. A tervek szerint csaknem 250 ezer köbméter földet forgatnak meg a beruházás első ütemében.

„Októberben kezdődnek a munkák, de a téli fagyok miatt a kivitelezés 2022 márciusában kezdődik meg, és 2023. szeptember 23-án fejeződik be.”

– Boldog vagyok, hogy elérkezett ez a nap, mivel az elődeim már a 70-es évektől kezdődően töreketek arra, hogy a Civaqua a megvalósítás fázisába lépjen – kezdte Papp László polgármester. Emlékeztetett: a tavaly júniusban meghirdetett Debrecen 2030-program egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy Debrecen új környezetpolitikát hirdet, melynek középpontjában a vízhez való hozzáférés áll. – A Civaqua megvalósításával kapcsolatban már 2020-ban megszülettek a szükséges kormányzati döntések – idézte fel. Hangsúlyozta:

ez a program új dimenziót nyit Debrecen számára, a következő száz esztendőben ugyanis a vízhez való hozzáférés az egyik legneuralgikusabb kérdés lesz.

A Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eléri a város közigazgatási területét, ezzel a Tócó folyamatos, másodpercenként 275 literes vízutánpótlást kap.

Tervben a második is

– Már készülünk a második fázisra, és a város elkötelezettségét jól mutatja, hogy nemrég egy előzetes kötelezettségvállalást tettünk 700 millió forint biztosításával a második ütem tervezésére. Az 1,3 milliárd forint körüli tervezési program nagyobb léptékű lesz, mint az első ütem – mutatott rá, majd hozzáfűzte:

a második ütem lesz izgalmas a debreceniek számára, az első viszont előfeltétele annak, hogy a jóléti fejlesztések a vízutánpótlásnak köszönhetően megvalósulhassanak.

– A Tócó-patak mentén sok olyan fejlesztést tervezünk, mely közelebb hozza a debreceniekhez a Civaqua-programot, és a Nagyerdőn keresztül vezetett leágazással a város keleti oldala és a két nagy tórendszer vízutánpótlása is biztosítva lesz, így új rekreációs terek születhetnek. Ennek részleteit a második ütem kidolgozásánál ismertetik majd – tette hozzá.

Debrecen közös ügye

Papp László kiemelte: A Tócóvölgy jelentős lakóterületi fejlesztésének részeként 3 hektáros területen vizes elemeket tartalmazó közösségi zöldterületet fejlesztenek ki.

A Nagyerdő a város legjelentősebb részeként terhelt, és a Vekeri-tó, valamint a Fancsikai tavak fejlesztésével a természet közelségét igénylő debreceniek a város ezen területeit is megfelelő infrastruktúrával felszerelve használhatják majd.

Papp László beszélt a Future Of Debrecen ötletpályázatáról is. A beérkezett hetven pályázat értékelése folyamatban van, az eredményhirdetést október elejére tervezik. A legjobb ötleteket beépítik majd a második ütem tervezési folyamataiba, ezzel is érzékeltetve, hogy a Civaqua nem elvont környezetvédelmi projekt, hanem a debreceniek közös ügye és egyben jövőnk egyik fontos záloga.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában