káros, de védett

2021.09.23. 17:36

Seregélyt riasztani július 1-je és február 28-a között természetvédelmi engedély nélkül is lehet

Az érésben lévő vagy már megérett napraforgó- és kukoricatáblákban nagy kárt tehet ez a védett madár, de bizonyos feltételek teljesülésével távol tartható a mezőgazdasági kultúráktól.

20210528 Hajdúnánás fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló A vetési varjak, seregélyek, darvak és vadlúdfajok által okozott károkról és az esetleges kártérítésekről, az országos jelentőségű problémáról, valamint a javasolt intézkedésekről tartott terepszemlés sajtótájékoztatót.

Fotó: illusztráció / Napló-archív

A seregély sok kárt tud okozni, de valójában a védett állatfajok közé tartozik. Arra a kérdésünkre, hogy mikor és milyen módon tarthatjuk távol a mezőgazdasági területektől őket, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal válaszolt. Mint írták, az ingatlan tulajdonosának, használójának érdeke, hogy a termést a kártételtől megóvja.

Fotó: illusztrácó / Shutterstock

Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős seregély kártétele megelőzése érdekében történő riasztását a július 1-je és február 28-a közötti időszakban természetvédelmi engedély nélkül is lehet végezni. Február 28-a és július 1-je között a seregélyek riasztása kizárólag természetvédelmi engedély birtokában történhet. Az erre vonatkozó kérelem jogszabályban meghatározott formanyomtatványon az év bármely időszakában benyújtható a kormányhivatalhoz. Ennek köszönhetően már a seregélyek megjelenése előtt megszerezhető a riasztásukat engedélyező határozat. Az eljárás költségmentes. A kormányhivatal ezekben az ügyekben a védett madarak természetvédelmi kezeléséért felelős illetékes nemzeti park igazgatóság szakmai álláspontja figyelembe vételével dönt.

Tekintettel a kártétel megelőzésének fontosságára, a riasztási kérelmeket a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kiemelt ügyként kezeli.

A Kormányhivatal tájékoztatásából az is kiderült, hogy egy adott terület- és növényi kultúra legjellemzőbb, védettséggel rendelkező kártevőiről az illetékes nemzeti park igazgatóságok tudnak tájékoztatást adni.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában