Klímaváltozás

2021.09.18. 11:30

Nem kell tartanunk a távolról érkező erdőtüzekből származó légszennyezéstől

A szakember elmondása szerint csak idő kérdése volt, hogy eléri hazánkat a tüzek füstje.

Kern County Fire Captain Bruce Wells uses a hose line to keep fire from burning up a tree as the wildfire burns closer to homes during the French Fire in the Sequoia National Forest near Wofford Heights, California on August 25, 2021. - The wildfire west of Lake Isabella in Kern County has burned over 20,000 acres while threatening homes in and around Wofford Heights and Kernville. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az elmúlt időszakban több száz erdő- és bozóttűz pusztított Görögországban, és Kaliforniát is pokollá tették a lángoló, több ezer hektáros területek. Az óriási tüzek füstje hazánkat is elérte, erről nemrégen az Időkép tájékoztatott. Arról, hogy a légszennyezés milyen hatást gyakorolt hazánkra, Szegedi Sándor egyetemi docenssel, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

A szakember azt mondta, a dél-európai erdőtüzek esetében nem meglepő a jelenség, sőt várható volt. Kifejtette: a tüzekből felszálló légáramlatok bekerülnek a troposzférába, ahol még az alsó öt kilométeren meglehetősen változékony szélirányok jellemzőek. A nyári kánikulák ideje alatt éppen déli, délnyugati, délkeleti irányú szelek uralkodtak.

Nem meglepő jelenség

Hozzátette: a mintegy nyolc­ezer kilométerről érkező amerikai erdőtüzekből származó légszennyezés esete bár nem volt ennyire magától értetődő, mégsem kimondottan meglepő. – A troposzféra felső öt-hét kilométerében jellegzetesen nyugati szelek uralkodnak a mérsékelt öv fölött. Ez szállítószalag-szerűen juttatja el a szennyeződéseket. Szokatlan, hogy ilyen távolságból is elérte hazánkat az amerikai tüzek füstje, de nem meglepő, ha figyelembe vesszük, mekkora terjedelemben égnek az erdők Kaliforniában. Szokványos erdőtüzek esetén kettő-öt kilométeres távolságba jut el a füst, de itt több tízezer hektáron égett az erdő és a bozótos. Ez olyan intenzív melegítést adott a légkör alsó részének, hogy nagyon erős feláramlások indultak el – mondta.

Hasonló esetként említette egyebek mellett a Szahara felől érkező úgynevezett vér­esőt, a reaktorbaleseteket, illetve a vulkánkitöréseket is. – A helyzet ugyanaz: ha feljut a troposzféra öt kilométernél magasabb tartományába, vagy a 15 kilométer feletti úgynevezett sztratoszférába a légköri szennyeződés, akkor azt több ezer kilométeres távolságba is elviszi a szél – emelte ki.

Megnyugtatásképpen kifejtette: súlyos kockázata, tényleges egészségkárosító hatása nincs a jelen esetben füsttel szennyezett légkörnek.

A felszínre lehulló csapadékkal volna hatása, anélkül mindössze áthalad az ország felett. Szavai szerint egyebek mellett a városi légszennyezés sokkal nagyobb terhelést jelent a tüdőnek, mint az erdőtüzek füstje.

A szakember beszélt arról is, hogy az aeroszol fényszóró, visszaverő tulajdonsága miatt láthatóak is lehetnek ezen jelenségek. Amikor a Szahara felől érkező meleg légtömegek megjelennek, akkor az égbolt inkább szürke színű. Ennél látványosabb a vörös napkelte és napnyugta jelensége, amely például a vulkánkitörések után jellemző. Az oka, hogy a porok a napsugárzást, a hullámhosszokat különböző módon engedik át. A rövidebbeket, így a kéket, a zöldet, a bíbort kevésbé, míg a hosszabbakat, mint a sárgát, a narancsot és a vöröset erőteljesebben.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában