tanácsok a Hőszolgáltató műszaki igazgatójától

2021.09.24. 18:57

Ne várjunk addig, míg teljesen kihűl a lakás!

A fűtési időszakkal a távfűtés még nem indul el automatikusan.

A fűtés beindítását a külső hőmérséklethez igazítva is kérhetjük | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Cseh Gábor

Az ősz beköszöntével folyamatosan csökken a napi átlaghőmérséklet, napirendre kerül otthoni fűtésrendszerünk szolgálatba állítása. A vonatkozó jogszabályok alapján, ahol távhőszolgáltatás működik, ott szeptember 15. és május 15. között tart a fűtési időszak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szolgáltató el is indítja a fűtést.

A fűtés beindítását a külső hőmérséklethez igazítva is kérhetjük | Illusztráció: MW-archív

– A fűtési időszak kezdetétől rendelkezésre állunk a szolgáltatás beindítására és leállítására. A felhasználók ezeket egy nyomtatvány kitöltésével és a szolgáltatási területvezetőségünkhöz történő eljuttatásával kezdeményezhetik – mondta el megkeresésünkre Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási és műszaki igazgatója. – A szolgáltatás beindítását meg lehet rendelni egy határozott időpontra, vagy időjárásfüggő fűtésbeindítás is kérhető.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fűtés akkor indul el, ha Debrecenben a napi átlagos külső hőmérséklet egymást követő három napon keresztül alacsonyabb, mint 12 Celsius-fok, vagy ha egy napon alacsonyabb, mint 10 Celsius-fok. Délelőtti megrendelés esetén még aznap, tömeges megrendelés esetén 48 órán belül tudják elindítani a fűtést.

A szolgáltatás megrendelésével nem célszerű megvárni a lakások teljes kihűlését, mert a hideg falak csak lassan, akár több nap alatt melegszenek át

– hívja fel a figyelmet a szakember. Három nap elteltével lehetőség van a fűtés leállításának kérésére, de ez nem javasolt, tekintve, hogy a fűtést az időjárásnak megfelelően szabályozzák.

Fontos tudnivalók

A debreceni lakások közel háromnegyedében a fűtés a fűtőtestekre szerelt termosztatikus radiátorszelepekkel szabályozható. Célszerű ezeket a szelepeket teljesen nyitva tartani a fűtési időszakon kívüli időben és a fűtés beindításáig, hogy a levegő a fűtés beindítását megelőző légtelenítések során távozni tudjon.

– Ennek elmaradása elhúzódó fűtési és zajproblémákat okoz – hívja fel a figyelmet Kovács Zsolt.

A társaság több mint 33 ezer lakossági és egyéb felhasználó számár nyújt távhőszolgáltatást. Ennek árát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szabályozza, információink szerint a közeljövőben nem várható árváltozás.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában