piaci körkép

2021.09.20. 07:00

Milyen árakra számíthatnak a piacon a háziasszonyok?

Az időjárás nem kedvezett a termesztőknek, de ez a gyümölcs árában nem mindig érzékelhető.

20210910 Kaposvár Piaci körkép a Kaposvári Nagypiacról. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: MW-archív

Eljött az ideje, hogy feltöltsük az éléskamránkat minden földi jóval, ugyanis nincs annál jobb, mint egy hideg téli estén elővenni az általunk készített gyümölcsbefőttet, lekvárt. Igen ám, de a mai világban csak kevesen tehetik meg, hogy otthon a kertjükben termesszenek szilvát, körtét, kajszibarackot, így kénytelenek vagyunk termelőktől vagy a piacon kiskereskedőktől beszerezni a téli immunerősítőket.

A Napló kíváncsi volt a kora őszi zöldség- és gyümölcs­árakra, ezért pénteken reggel körbejártuk a debreceni nagypiacot. Mint kiderült, igencsak érezhetők az árkülönbségek, az elmúlt évekhez képest valamelyest emelkedtek a termelői árak, viszont a megkérdezett kereskedők úgy vélik:

ha a közelmúlt időjárását figyelembe vesszük, kijelenthetjük, az eladók idén ősszel kedvező árakkal várják a vásárlókat.

Olykor jelentős különbséggel

Mint azt korábban megírtuk, az időjárás nem kedvezett mostanság a gyümölcster­mesztőknek: a tavaszi fagyok, illetve a nyári hőség és a jégzáporok sok helyen a megyében is elverték a termést. Ennek következménye, hogy többet kell fizetnünk a boltokban, ha lekvárkészítéshez vásárolunk hozzávalókat. Bordás Csaba termelő a Napló érdeklődésére elmondta, természetesen vannak gyümölcsök, amelyek a mostani szezonban drágábbak, de többek között szilvához és almához jutányos áron hozzájuthatunk.

Fotó: MW-archív

– A szilvát nem érte kár, ugyanis később virágzott. Rengeteg van belőle, s ennek a vásárlóink nagyon örülnek, kilónkénti átlag­áruk körülbelül 400 forint, de vannak eltérések piacokon belül is, hiszen nemcsak termelők, hanem kereskedők is árusítanak – akik értelemszerűen ráteszik a saját hasznukat.

„Nem titok, akár 80-100 forintos különbségek is lehetnek, ezért is ajánlatos a vevőknek körüljárni a piacot, és a számukra legkedvezőbb áron megvásárolni a finomságokat”

– mondta Bordás Csaba, hozzátéve: ne lepődjünk meg, ha a szilva egyes helyeken jóval olcsóbb, azok minden bizonnyal lekvárnak valók, puhábbak, sokkal érettebbek.

Nem csak hazai

A vilmoskörte kilónkénti átlagára 550 forint, míg egy kilogramm sárgabarackért körülbelül 650-700 forintot kell fizetnünk – azonban az utóbbiból már nem találkozhatunk magyar terméssel, külföldről hozzák be őket. Kiss Erzsébet az unokájával, a kilencéves Erdős Krisztával sétálgatott a sorok között; utóbb kiderült, besztercei szilvát szeretnének vásárolni, ugyanis a hétvégén szilvás kalácsot, illetve befőttet is készít a család.

„Nálunk még mindig szokás, hogy a család összegyűl, együtt főzünk és sütögetünk, ilyenkor ősszel pedig kigondoljuk, mivel is szeretnénk feltölteni a kamrát.”

– Egy kilogramm (besztercei) szilva ára 200-250 forint, tíz üveghez hozzávetőleg 4 kilogrammra van szükség, az körülbelül 1000 forintba kerül – ez úgy vélem, nagyon jó ár, és megéri, ugyanis télen ennyiből maximum két üveg szilvabefőttet tudnánk a boltokban megvásárolni – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában