Arcok a megyéből

2021.09.25. 15:00

Ma sem zsíros a kapujának a teteje: példakép a nyugdíjas pedagógus

„Felem ábrányi, felem debreceni” – így nyilatkozott magával kapcsolatban Keresztessy Tamás.

Keresztessy Tamás a nyolcvanon túl is mindig talál magának elfoglaltságot, és lelkesen végzi teendőit | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

A ma már nyugdíjas pedagógus 60 éve boldog házasságban él. Debrecenben született, a cívisvárosban végezte el az iskolát, majd végzettségét megszerezve került Nyírábrányba, mert éppen akkor, ott volt hiány. Elmondása szerint akkor még nem tudta azt sem, hogy merre van ez a település. Jegyet váltott a Románia felé induló vonatra, majd indulás előtt még óva intették, legyen figyelmes, nehogy átmenjen a határon.

„Leszállsz a nyírábrányi állomáson, ott keresztül mész az erdőn. Így kezdődött, így kerültem ide”

– osztotta meg.

Keresztessy Tamás a nyolcvanon túl is mindig talál magának elfoglaltságot, és lelkesen végzi teendőit | Fotó: Napló-archív

A tájház a mindene

Tamás bácsi életének történetét olyan volt hallgatni, mint egy érdekes mesét, de talán nem is csoda, hiszen maga is több tucat történetet ismer, szeret. Elmondta, hogy annak idején Székelyföldön is járt, a néprajz nagyon érdekelte. Kíváncsisága a kulturális örökségek iránt ma is kitart, töretlen lelkesedéssel ügyeli a helyi tájház működését. Az egykori használati tárgyakat úgy őrzi, mint a legértékesebb relikviákat, mindhez van egy-egy gondolata.

– A határ menti település iskolájához 1959. augusztus 1-én neveztek ki, 1961-ben a Déri Múzeum csináltatott egy megyét érintő fölmérést. Kíváncsiak voltak rá, hogy egy faluban hány zsúpfedeles ház van. Akkor Nyírábrányban mintegy 60 ilyen épület volt, ma csak egy van, a tájház – mondta el rögvest, amint szóba került a helyi nevezetesség. – Az óvodástól a százévesig mindenki megfordult már itt. A régi vendégkönyvben volt egy írás, amit egy ábrányi matróz hagyott. Beleírta, hogy bár nagy részét bejárta már a világnak, minden világtengeren megfordult, sok kikötőt látott, de olyan szépet, mint Nyírábrány, nem – mondta.

A tájház bemutatása számára sokkal több mint idegenvezetés, pedagógiai elhivatottságát is felfedezhetjük benne. Azon túl, hogy az imádott mesék életre kelnek a több mint százéves falak közt, Tamás bácsi szerint nem felejthetjük el, hogy azokból a parasztemberekből, akik egykor semmi pénzből tartották el családjaikat, mára egyetemet végzett emberek lettek. – Ha ezt el tudom mondani a hallgatóságomnak, akkor már elértem a célt – mondta.

Antennákat keresett

A 80 éves nyugdíjas pedagógus saját kertjét most is maga ápolja, de öt éve még óraadó tanárként is dolgozott. Tanítványai közül van, aki orvos, tanár, mérnök vagy éppen színész lett. Azt mondja, olyan szempárok között érdemes tanítani, ahol antennák fordulnak a tanár felé. Csaknem 30 évig pályaválasztási felelős is volt. Elmondta, hogy sok szülő tette fel neki annak idején a kérdést, hogy szerinte a fizikai vagy a szellemi munka a fontosabb. Kitartóan állította:

művészei lehetnek a szakmának éppúgy, mint selejtjei az egyetemet végzetteknek.

– Mind a kettőből lehet nagyot, nemeset csinálni. Volt, aki elhitte, és volt, aki nem. Szerencsére boldog emberekkel találkoztam az évtizedek alatt, akik sok év után mondták el nekem, jó, hogy segítettem a pályaválasztásukban.

Szerinte a tanári pályában az a gyönyörű, hogy sokszínű. Ő maga csak úgy tudta elképzelni a tanítást, ha a gyerekkel éreztetni tudta, hogy gyöngyszem, ha sikerült együtt felfedezni, miben jó a nebuló.

Nemcsak tanár volt, példakép is. Pályatársaknak és diákoknak egyaránt. Tábort szervezett, társadalmi munkában a diákokkal medencét épített, mozis volt, szőni tanított, plakátot készített, linóleumszakkört tartott egyebek mellett. Szavai szerint neki még ma sem zsíros a kapujának a teteje, hiszen nem könyököl folyton rajta. Helyette mindig talál elfoglaltságot magának, és ezt a magatartást adta tovább mindenkor:

tedd magad hasznossá!

BBI

Az Arcok a megyéből rovatunk további cikkei ezen a linken olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában