közgyűlés

2021.09.30. 18:50

Iskolák és óvodák ügye is a képviselők elé került

Módosította az önkormányzat a Magyarországi Baptista Egyházzal kötött ingatlanhasznosítási szerződést a csütörtöki közgyűlésen.

Fotó: Napló-archív

Debrecen 2012-ben az egyház ingyenes hasznosításába adta 15 évre a Balaton utca 86. szám alatti „általános iskola” megnevezésű ingatlant, valamint a Tégláskert utca 60. szám alatti, szintén „általános iskola” megnevezésű ingatlant, utóbbi helyen az ott lévő bérlakás és azzal együtt kerítéssel leválasztott udvar kivételével. Ezen átadott ingatlanokon működik a Talentum Baptista Általános Iskola.

Az említett, korábban lakásként használt épületrész 2019-ben kiégett és azóta üresen áll. A Magyarországi Baptista Egyház azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az üresen álló épületrészt és a hozzá tartozó udvart is szeretnék ingyenes használatba venni. Indoklásuk szerint a Talentum Baptista Általános Iskola teremhiánnyal küzd, nincs megfelelő tanterem, foglalkoztató szoba és csoportszoba. Az épületrészt saját költségükön felújítanák és tanteremmé alakítanák át, mely részlegesen megoldhatná a tanterem hiányt. Így a Tégláskert utca 60. szám alatti teljes ingatlan a Magyarországi Baptista Egyház ingyenes hasznosításában áll majd – áll az előterjesztésben.

Komolay Szabolcs, a kulturális és oktatási bizottság elnöke elmondta, hogy gyakorlatilag egy leégett, romos ingatlanról van szó, amit a Magyarországi Baptista Egyház felújít majd, ez Debrecennek érdekében is történik. A testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot.

A Debrecen, Sinay Miklós utca 4. szám alatti ingatlant ingyenes hasznosításba adja az önkormányzat a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány részére – így döntöttek a képviselők. Az ingatlanon a Debreceni Német Általános Iskola működik majd. A polgármester elmondta:

a megállapodás aláírásától számított öt éven belül nem mondható fel a szerződés, mert a működési engedélyt így kapja meg a közalapítvány.

Fenntartói engedélyezésről is döntöttek a képviselők a maximális létszámtól való csoportlétszám-eltérésre vonatkozóan, a 2021/2022. nevelési évben induló és működő óvodai csoportokra. Az előterjesztés szerint a debreceni önkormányzat fenntartásában működő óvodákban 259 óvodai csoportban zajlik a gyermekek nevelése. A köznevelési törvény szerint az óvodai csoportok maximális létszáma 25 fő, az eltérés engedélyezése csoportonként 30 főig lehetséges. A polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti osztályának adatai alapján a debreceni önkormányzati óvodákban a maximális létszámtól való eltérés 17 intézmény összesen 63 óvodai csoportját érinti, összesen 165 főt. (A 2020/2021. nevelési évben 23 óvoda 102 csoportjában volt szükség a létszám 255 fővel történő megemelésére.) A maximális létszám túllépését a körzetes gyermekek óvodai ellátásának kötelezettsége; az óvodaköteles gyermek átvétele, felvétele; valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelése indokolja. 30 fős létszámra 8 csoportnál van szükség. A minimális óvodai gyermeklétszám (13 fő) valamennyi óvodai csoport esetében biztosított.

– Tavaly is elmondtam az ilyen előterjesztésnél, hogy 30 fős csoportlétszám mellett igazi oktató-nevelői munka szerintem nem végezhető rendesen. Úgy gondolom, óvodai férőhelyekben nem állunk rosszul, nem értem, hogy akkor miért kell nekünk 30 fős csoportlétszámokat engedélyezni. Vonjuk vissza ezt a napirendi pontot és próbáljunk kidolgozni egy javaslatot, hogy gyermekeink, unokáink ne csak gyermekfelügyelet alatt legyenek, hanem valódi oktatásban, nevelésben részesüljenek! – mondta Illyés János (Civil Fórum Debrecen Egyesület).

– Mindig felmerül a közgyűlésen ez a probléma. Felhívom a figyelmet arra, hogy szabad óvodaválasztás van! Eltérő igények mutatkoznak területi szinten, és óvodák tekintetében is, és ezt az igényt nekünk nyilván ki kell elégíteni – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, a kulturális és oktatási bizottság elnöke, visszautasítva azt, hogy ne folyna megfelelő szakmai munka 30 fős csoportoknál Debrecenben.

Az előterjesztést végül 23 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

SzT

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyhangu-dontesek-a-debreceni-kozgyulesen-5693963/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában