Szárnyasok menedéke

2021.09.09. 07:00

Görbeházán akkor is vigyáznak a gólyákra, ha feltorlódik miattuk a forgalom

Gólyák, fecskék, galambok élnek itt nagy becs­ben; Görbeháza akár madárbarát-település is lehetne.

Aki végigmegy a falu főutcáján, meggyőződhet arról, hogy Görbeházát szeretik a gólyák. Ha a mellékutcákba is bekukkant, ez a feltételezés még inkább megerősödik benne, hiszen sok villanyoszlop tetején terpeszkedik ágakból, vesszőkből épített terebélyes gólyalak.

– Hogy mennyien vannak, és hány fiókát költöttek, azt minden év nyarán megszámolják a nálunk dolgozó diákmunkások. Összeírják az éppen nem lakott fészkeket is. Innen tudjuk, hogy vannak évek, amikor lakatlanul marad egyik-másik, amelyekbe idővel újabb gólyacsaládok telepednek. Hogy azok-e, akik korábban is ott voltak, azt nem tudjuk, hiszen egyedeikről nem vezetünk, nem vezethetünk nyilvántartást – mondja Ale Erika polgármester, hozzátéve, hogy idén tavasszal 55 gólya tért vissza a településre. A számukban minimális változás van évről évre.

– Talán a vizes élőhelyek közelsége vonzza ide őket; jó a környezet számukra, könnyen találnak táplálékot. A falu lakói vigyáznak a gólyákra, és ők is hozzászoktak az ember közelségéhez. Gyakran előfordul, hogy a főútra, kertekbe leszállnak, sétálnak finom falatokat keresve. Az autók természetesen vigyáznak rájuk, emiatt kisebb forgalmi akadály is alakult már ki. Néhány éve télre itt maradt az egyik gólya. Nem tudjuk, mi okból nem tartott költöző társaival. A téli gólyát a lakosok Lukréciának nevezték el. A horgászok a Nyugati-főcsatornánál rendszeresen biztosítottak neki táplálékot. Majd amikor tavasszal visszajöttek a társai, elvegyült közöttük – mesélte a kedves történetét Ale Erika.

A térségben is meghatározó

– Vigyázunk ám a fecskékre is! – mondta nem kis büszkeséggel a polgármester, példának hozva a kultúrház és a közösségi ház eresz alján fészkelő kedves madarakat. – Tudják, egyre kevesebb a fecske, és sokan nem szívlelik őket környezetükben, mert a fészkek alatti részt takarítani kell.

A galambokat is szóba hozta Ale Erika. A közmunka­program adta lehetőséggel élve Görbeháza önkormányzata is bekapcsolódott a galambtenyésztő programba. Erre a célra a régi téesztelepen egy épületet vásároltak meg, felújították és a célnak megfelelően átalakították, melyben 700 darab húsgalamb tenyésztése és nevelése indult el. Görbeházán él a térség egyik legnagyobb galambtenyésztője, Barabás János, aki szívesen ad szakmai tanácsokat a feladat sikeres elvégzéséhez.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában