„Füleik” épülnek az autópályáknak

2021.09.06. 07:00

Dolgoznak Hajdú-Bihar sztrádáin – használhatóbb, utasbarátabb lesz az M3-as és az M35-ös

A cívisváros mellett már dolgoznak az autópálya-csatlakozások építésén, a megye északnyugati részén egyelőre csak tervezik a munkálatokat.

Azzal, hogy a Hajdúnánás térségébe tervezett MotoGP-pálya és a Debrecen épülő Északnyugati Gazdasági Övezete gyorsabb és biztonságosabb megközelítését eredményező sztrádafejlesztő, útépítési beruházások megvalósulnak, az említett objektumok környezetében lévő települések lakói is jól járnak, hiszen nekik is „közelebb” lesz majd az autópálya.

A két sztrádán elkezdődtek a munkálatok. Ezek jelenlegi helyzetéről a Napló kérdéseire a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő Zrt. (NIF) adott tájékoztatást. Az M3–M35-ös autópályák elválási csomópontjában az M35-ös autópályán a Nyíregyháza- és a Debrecen–Nyíregyháza irányú csomóponti összekötő ágak épülhetnek majd ki. A csomóponti ágaknak már megvannak az engedélyezési és kiviteli terveik, továbbá az építési engedélyük. Az üzemi forduló terveit a vállalkozó készíti majd el. A kivitelező kiválasztására elkezdődött a feltételes közbeszerzési eljárás, az ajánlatok értékelése után a forrás rendelkezésre állása esetén még ebben az évben megköthető a vállalkozási szerződés. Ettől számítva két éve van a kivitelezőnek a munkák elvégzésére.

A NIF kitért arra, hogy a tervezett MotoGP-versenypálya megközelítése érdekében a térség közúthálózatát átfogóan és komplexen kell rendezni. Ennek előkészítése a NIF feladata. A projektben az M3-as autópályán a Görbeházát Bagotával összekötő bekötőút és a Görbeháza–Hajdúnánás út keresztezéséhez új csomópontokat terveznek majd, továbbá a két új csomópont közé megtervezik a három kilométeres, új nyomvonalú, Görbeháza-elkerülő szakaszt, valamint az M3-as autópálya és Görbeháza közötti 5,3 kilométeres út fejlesztését is. A Görbeháza-elkerülő és a 35. számú főút, valamint a Görbeháza-elkerülő és a Nánásra vezető út keresztezésénél körforgalmat építenek. Kombinált csomópont kialakításával a Rétaljai pihenőhelyet is megtervezik. Budapest irányából, a meglévő polgári csomóponton keresztül, a 35-ös főút felhasználásával egy alternatív útvonal biztosíthatja majd a versenypálya megközelítését. A tervezőt közbeszerzési eljárásban kiválasztották.

Sok lehetőséget hordoz

Debrecen térségében már elkezdődtek az építkezések. A Debrecen–Józsa csomópont megépítése és a 354-es főút csomópontjának jelentős fejlesztése után, 2022 nyarától két helyszínen is megközelíthető lesz a Debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet.

Ennek északról történő megközelítését szolgálja az M35-ös autópálya 32–34. kilométerszelvénye között megépülő józsai csomópont. Az M35-ös autópálya felett 2×2 sávos felüljáró épül. A könnyebb megközelítése érdekében két, többsávos körforgalmú csomópontot létesítenek. Ezek 2022 nyarára készülnek el, és Józsának a későbbi közvetlen autópálya-kapcsolat kiépítésének lehetőségét biztosítják majd. A csomópont a jövőben a teherforgalom mellett az ipari park területén dolgozóknak is gyors és biztonságos eljutást tesz lehetővé.

A beruházásban az M35 autópálya és a 354-es főút meglévő, trombita formájú csomópontja 2021 végére teljes értékű, lóhere formájú csomóponttá épül át. A fejlesztés eredményeként a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet már közvetlenül az autópályáról is megközelíthető lesz.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában