kerekasztal-beszélgetés

2021.09.13. 17:11

„Debrecenbe az elkövetkező hetekben, hónapokban is jelentős beruházások fognak érkezni”

A képzések modernizálásával biztosítanák a megnövekedett beruházásokból fakadó igényt.

Fotó: Molnár Péter

Oktatási és üzleti kerekasztal-beszélgetésen egyeztettek többek között Debrecen vállalatainak, valamint a Debreceni Egyetemnek, illetve a Debreceni Szakképzési Centrumnak a vezetői. A Kölcsey Központban rendezett, hétfői eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Vonzó célpont

Szijjártó Péter | Fotó: Molnár Péter

– Magyarország egy, az európaitól eltérő választ adott a világjárvány gazdasági típusú következményeire, és ahelyett, hogy eladósítottuk volna az országot, illetve szociális alapon osztottuk volna szét az adófizetők pénzét, úgy döntöttünk, hogy robusztus beruházás-támogatási választ adunk a világjárványra. Nem a tömeges munkanélküliség kezelését, hanem a tömeges munkanélküliség kialakulásának megelőzését választottuk stratégiai célként. Egy óriási beruházási reformnak lehetünk a szemtanúi, 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik most Magyarországon, továbbá 18 százalékkal nőtt a gazdaság az elmúlt negyedévben – emelte ki Szijjártó Péter, hangsúlyozva, Debrecen ebből a szempontból kiemelt jelentőségű város, mára egyértelműen a vidéki Magyarország modern ipari központjává vált a keleti országrészben. – A város egy rendkívül vonzó helyszín a beruházásoknak. Mind az ittlévő professzionális hozzáállás a város részéről, mind az infrastrukturális, logisztikai adottságok, valamint az egyetem mintegy 30 ezer diákja, akik közül 8800-an műszaki, matematikai, mérnöki tudományokat hallgatnak.

„Ez mind olyan vonzerőt jelent, amely alapján Debrecenbe az elkövetkező hetekben, hónapokban is jelentős beruházások fognak érkezni.”

Országos feladat

Adódik a kérdés, hogy kik fognak ott dolgozni? A külügyminiszer erre is választ adott. – Fontos kiemelni, hogy amikor a beruházásokat növeljük, akkor a rendelkezésre álló munkaerővel is így teszünk. Ezt legjobban a képzési programok felgyorsításával, modernizálásával, fókuszáltságával lehet elérni. Ezért ma a DSZC vezetőivel, az egyetem vezetőivel és a legnagyobb debreceni vállalatok vezetőivel ültünk össze, hogy megnézzük, a nagyberuházóknak milyen ütemben, mennyi, és milyen végzetséggel rendelkező munkaerőre van szükségük, és, hogy ezt oktatási oldalról az egyetem milyen képzési programokkal, reformokkal, és a vállalatokkal történő milyen típusú együttműködésben fogja tudni szállítani. Ez nem kizárólag egy helyi kihívás, hanem országos feladat, hiszen a munkanélküliség a 3 százalék közelébe csökkent le, ami azt jelenti, hogy aki Magyarországon szeretne dolgozni, annak van munkája – összegezte Szijjártó Péter, kiemelve, hogy ebből fakadóan a képzéssel, szakképzéssel, egyetemi képzések modernizálásával biztosítani kell a megnövekedett beruházásokból fakadó megnövekedett munkaerőigény kielégítését az oktatási rendszer részéről.

Oktatásfejlesztési folyamatok

Papp László | Fotó: Molnár Péter

Papp László polgármester a hétfői eseményt követően úgy fogalmazott, az elmúlt hónapok eredményeiből kiindulva kijelenthető, a magyar és a debreceni gazdaság fejlődését a pandémia sem tudta megállítani, talán még lelassítani sem. – Az a két helyszín, ahol a mai nap folyamán külügyminiszter úrral közösen látogatást tettünk, több mint 500 munkahelyet jelent a város, illetve a gazdaság számára. Debrecen nemzetközi befektetői körökben rendkívül hiteles és versenyképes, jól mutatja ezt az a februárban közzétett – a Financial Times fDi magazinja által publikált – rangsor, amely szerint a világ 10 legjobb tőkevonzó képességgel, befektetési stratégiával rendelkező városa közé tartozunk. Külön öröm számomra, hogy a következő hónapokban is lesznek izgalmas fejlemények, nyilván Magyarország, és adott esetben Debrecen gazdaságfejlesztési folyamataiban – mondta Papp László, hozzátéve, a Debrecen 2030 program, amely a kormány támogatását is bírja, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kiegyensúlyozza a különböző területeken zajló folyamatokat.

„Gazdaságfejlesztésben Debrecen valóban egy elképesztő sikerszériát produkált az elmúlt 5-6 évben, fontos számunkra, hogy az oktatásfejlesztési folyamatok is kövessék ezt a dinamikát.”

Ezért volt az apropója ennek az oktatási konferenciának. Áttekintettük a vállalatvezetőkkel a Debrecen előtti oktatásfejlesztésben, oktatásstratégiában rejlő kihívásokat, és abban maradtunk, hogy mind a vállalatvezetők, mind az egyetem, mind a szakképzési centrum képviselői a város koordinálása mellett rendszeresen találkozunk annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk segíteni és támogatni a munkaerőképzési, és -toborzási folyamatokat. Azt gondolom, hogy ez egy kulcskérdés a jövőt illetően. Abban bízom, hogy az ittlévő vállalatok rendkívül elégedettek – mint ahogy az el is hangzott – az elmúlt időszak folyamataival, és a következő hónapokban és években is tudjuk segíteni nemcsak a letelepedésüket, hanem a növekedési folyamataikat is.

PSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában