duális képzés

2021.09.12. 07:00

„Nagyon sok szülő már felmérte azt, hogy egy jó szakma többet ér lassan, mint bármilyen diploma”

A centrum szinte minden 10. osztályos diákja duális képzésben kezdte a tanévet.

20190918 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A Krones debreceni gyárának avató ünnepsége a déli ipari parkban.

Fotó: Napló-archív

Sikeresen indult a tanév a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) intézményeiben is, Papp Gábor kancellár elmondása szerint a tanárok és a diákok is várták már, hogy újra iskolába járjanak. A centrum kedden írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a Krones Hungary Kft.-vel, ennek apropóján arról kérdeztük őt, a duális képzés, hogyan működik a mindennapokban a BSZC-ben. – A duális képzés nagy kihívás elé állította az iskolákat, mert a szakképzési munkaszerződéses gyerekek, akik ágazati alapvizsgát tettek a kilencedik végén, azok most kezdik az első szerződéses napjaikat. Még folyamatosan vannak egyeztetések a duális partnerekkel, a centrumunk több mint 50 céggel áll kapcsolatban – tudatta. Bár a rendszer hasonlít a korábbi tanulószerződéshez, mégis másabb, mert itt a diákok munkaviszonyt és nagyobb jövedelmet is kapnak. A centrumban megjelenő ágazatok mindegyikéhez van vállalati partnere a BSZC-nek, így a szinte teljes tizedik évfolyam duális szakképzésben fog részt venni.

Jó jövedelemforrás

Papp Gábor | Fotó: Napló-archív

– Kisebb zökkenőkkel, de a tanulószerződéses partneri kapcsolatból át tudunk lendülni a szakképzési munkaszerződéses kapcsolatba. Kilenc városban tizenkét iskolával működünk, főként a városokban és azok kistérségében lévő kis- és középvállalkozásokkal állunk kapcsolatban. Amikor lehetett, az igazgatók és mi is egyeztetéseket, tájékoztatókat tartottunk azért, hogy az információkat át tudjuk adni a vállalkozásoknak az új jogviszonnyal kapcsolatban – részletezte Papp Gábor, aki szerint az új szakképzési törvény nagyon jól szabályozza ezt a rendszert, a július elseji tisztázó változás pedig egyértelműsített bizonyos dolgokat a jogviszonyokkal kapcsolatban. – A duális képzés bevezetésekor a vállalkozók a szakképzési alapból tanulószerződés alapján ösztöndíjat fizettek a tanulóknak. Tavaly január elsejétől az új szakképzési törvény azonban jócskán megemelte a juttatást és már a tanulói munkaszerződés alapján a minimálbér 60 százalékát, nettó 81.859 forintot kapnak a gyerekek havonta. Ez mindenféleképpen egy jó jövedelmezési forrás a tanulóknál, illetve nagyon sok szülő már felmérte azt, hogy egy jó szakma többet ér lassan, mint bármilyen diploma – mondta.

A jelentkezések is igazolják ezt a tendenciát, a technikumban és a hároméves szakképzésben is nőtt a jelentkezők száma.

A kancellár arra is kitért, a felnőttek szakmai oktatása mindig népszerű volt náluk, évente körülbelül ezer fővel zajlik ez a képzési forma a BSZC-ben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a centrum a megye 7 járását is lefedi. Kiemelkedő esetükben az egészségügyi ágazat, több mint 180 tanuló van a Gróf Tisza István Kórházban duális képzésben. A kedden aláírt megállapodással kapcsolatban elmondta, a Kronesnál már három városból vannak tanulóik, tavaly júniusban kezdték itt gyakorlatot BSZC-s diákok. Berettyóújfaluból villanyszerelők, Hajdúszoboszlóról ipari gépészek, Balmazújvárosról hegesztők érkeznek gyakorlatra a duális képző partnerhez. A Krones Hungary Kft.-vel aláírt megállapodás arról is szól, hogy a belső szakmai képzéseket a centrum végzi.

KD

Kapcsolódó:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/eleg-jo-penz-jar-5635421/

Borítókép: a Krones gyárába villanyszerelők, ipari gépészek és hegesztők érkeznek gyakorlatra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában