intézkedik az önkormányzat

2021.09.12. 15:04

Balesetveszélyes a Pandúr és a Bihari utca sarkán lévő játszótér

Az önkormányzat felújíttatja a használhatatlan elemeket.

Fotó: Fogarasi Renáta

A Pandúr és a Bihari utca sarkán lévő játszótér játék­elemei borzalmas állapotban vannak. Málló festék, elhasználódott farostlemezek és kiálló szegek figyelhetők meg az eszközökön. Több szülő is hangot adott nemtetszésének, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudják használni a játszóteret. Valamikor szalaggal vették körbe a játékokat, de ezek mára leszakadtak, így az a gyerek vagy szülő, aki nem elég figyelmes, könnyen megsérülhet. Az önkormányzathoz fordultunk azért, hogy megtudjuk: mikor ellenőrizték utoljára ezeket a játékokat, s mikor tervezik felújítani a játszóelemeket.

Fotó: Fogarasi Renáta

Megtudtuk: az önkormányzat megbízott vállalkozóval folyamatosan ellenőrizteti a játszóterek állapotát, intenzívebb időszakban akár hetente is. Az idei szokatlanul hűvös tavasz, szélsőséges nyár és a játszóeszközök megnövekedett igénybevétele miatt a szokásosnál gyorsabb ütemben amortizálódtak az egyébként is felújításra szánt eszközök a Pandúr utcán, s ehhez hozzájárul, hogy az elemek egykor kevésbé időtálló anyagokból készültek.

„A közelmúltban több észrevétel érkezett a környéken élőktől az eszközök állapotáról, így felvettük a kapcsolatot a Dekert Kft.-vel. A forgó játszóeszközt, hintát, rugós mérleghintát a következő két hétben javítják, a hajó pedig a következő hónapban kaphat széles körű javítást. A gerendák, a rétegelt lemezek, a kötőelemek, festékek beszerzése folyamatban van, és az időjárási körülmények függvényében mihamarabb felújítják az eszközöket”

– írták. Az önkormányzat hangsúlyozta azt is, hogy a sokak által kedvelt és gyakran igénybe vett eszközök esetén céljuk elsődlegesen a játszóeszközök javítása.

Fotó: Fogarasi Renáta

Rendszeres állapotvizsgálatok

Ha ez már nem lehetséges vagy nem gazdaságos, akkor a játszóeszközöket elbontják. További cél a jövő évben a Pandúr utcai játszótér eszközeinek korszerűsítése, a régi elemek fokozatos cseréje új, modern, szabványos elemekre a gyermekek kulturált kikapcsolódása érdekében. Megtudtuk azt is, hogy Debrecenben jelenleg 86 játszóteret tartanak nyilván. A rendszeres felülvizsgálat révén felmérik a játszóeszközök állapotát, és ha apró javításokat igényelnek, akkor a karbantartást végző vállalkozó rövid időn belül megjavítja azokat. Ha azonban nagyobb karbantartási munkáról vagy cseréről van szó – ahogyan azt az érintett területen lévő eszközök állapota is indokolja –, akkor szükséges a játszóeszközök cseréje – fogalmaztak.

Utóbbinak hosszadalmas az átfutási ideje, ám a balesetveszélyes helyzet megelőzése érdekében a cseréig szalagozással lezárják az érintett eszközöket. Sajnos a rongálások miatt gyakran kell pótolni azokat is.

Fogarasi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában