előadások

2021.09.08. 10:54

Az internet és a klímaváltozás veszélyeiről tanulhattak a csökmői diákok

Két izgalmas és érdekes előadás zajlott a csökmői Faluházban a napokban.

Győrffi-Kiss József – írói nevén John Cure – az internet és a klímaváltozás veszélyeiről beszélt a gyerekeknek. A rajzfilmek tervezésében is közreműködő kriminálpszichológus az Európában elkövetett terrorcselekményekkel is foglalkozik, 2019-ben az öt legnépszerűbb magyar író közé választották.

Az első részben a hatodik osztályos tanulóknak tartott előadást az internet veszélyeiről. Volt szó az emberrablásról és a szervkereskedésről, amely az egész világot behálózza. Beszélt arról is, hogy mekkora veszélyben vagyunk a közösségi oldalakon létrehozott álprofilos alakok miatt. A különböző applikációk (például Tik-Tok) veszélyeiről, amelyek bekapcsolják a kamerákat és a mikrofonokat a telefonon, tableten, laptopon. Példákat hozott a munkája során szerzett történetekből. A gyerekek rengeteg tanácsot kaptak, hogy miként használják biztonságosan az internetet. Az előadás után számos kérdéssel fordultak az előadóhoz a jelenlévők.

A második részben a hetedik osztályos tanulók hallgathatták figyelemmel a klímaváltozásról szóló előadást. Itt megdöbbentő adatokkal hozott példát a növénytermesztéshez és az állattartáshoz felhasznált vízmennyiségre az előadó. Elmondta, hogy a globális felmelegedés nem állítható meg, csak lassítani lehet a folyamaton. Példának hozta, hogy Afrikában tizenéves gyerekekkel bányásztatják ki a mobiltelefonok egyik alkotóelemét, mivel csak ők férnek be azokba a kis alagutakba, így sokan a húsz éves kort sem élik meg. Tanácsként azt mondta, hogy minél tovább használjuk a telefonunkat. Megtudhatták tőle a hallgatók, hogy a golfáramlat lelassult; olyan helyeken esett hó, ahol eddig nem; Grönlandon a szánhúzó kutyák hó helyett vízben húzzák a szánt. Ahol eddig jég és hó volt ott most szőlőtermesztéssel foglalkoznak.

Mind a két előadás végén megjegyezte, hogy nem a gyerekek megfélemlítése a cél, hanem a tudatosság az internet biztonságos használatával kapcsolatban, és a klímaváltozás lelassításának folyamatában.

Az előadás a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár támogatásával jött létre.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában