Hogyan telt a megyénkbeliek nyara?

2021.09.03. 07:00

A szezon elején tartottunk a külföldi utaktól, de időközben megjött a kedvünk

Ideje búcsút intenünk a nyárnak, ugyanis nem csak az iskolák csengője szólalt meg, ugyanúgy az ősznek is kolompolnak. A fürdőruhát hamarosan sálra és sapkára cserélhetjük, a gyerekek pedig kifestő helyett pennát vehetnek a kezükbe, de vajon a nyarat utazás szempontjából mennyire használtuk ki?

Az utazási irodák tapasztalatai szerint az idén sokkal többen indultak útnak, mint tavaly | Fotó: MW-archív

Fotó: AS

Mint tudjuk, a koronavírus-járvány a 2020-as esztendőben voltaképpen teljesen ellehetetlenítette a külföldi nyaralást, sokan még belföldön is „félve” kirándulgattak – ez azonban a 2021-es meleg hónapokban másképpen alakult. Kijelenthetjük, hogy az utazással kapcsolatos nyitás lehetőségeit azok tudták igazán kihasználni, akik a vírussal szembeni védettségüket hivatalosan igazolták: a védőoltással rendelkezők, vagy akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, valamint azok, aki vélhetőleg átestek a fertőzésen, de nem tudtak róla, viszont ellenanyag-vizsgálatot készíttettek, és az kimutatta a védettségüket – csak a felsoroltak tudtak hozzájutni védettségi igazoláshoz.

Az utazási irodák tapasztalatai szerint az idén sokkal többen indultak útnak, mint tavaly | Fotó: MW-archív

Tengerparti üdülések

A karanténidőszakot sokan nehezen viselték. Több alkalommal kerestünk meg megyénkbeli ismert embereket, illetve járókelőktől is arról érdeklődtünk: az újranyitást követően terveznek-e külföldi vagy belföldi nyaralást? A megkérdezettek többsége biztos volt abban, hogy a tavaszi, nyári hónapokban az aktív kikapcsolódás mellett fog dönteni, ám akkor kevesen szavaztak a tengerparti üdülések mellett, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább kedvet kaptak hozzá. Egyre többen érdeklődtek a koronavírusantitest-vizsgálat iránt, ugyanis már júniusban több mint tizenöt országba szabad volt a magyarok útja: kisgyermekes családok, párok és nyugdíjasok egyaránt úgy vélték, ideje nekivágni a vakációnak.

Az általunk megkérdezett két debreceni utazásszervező, Jónásné Kiss Ibolya és Szántai Judit ugyanazt tapasztalta:

Törökország volt idén hazánkban a legnépszerűbb úti cél – ennek legfőbb oka az, hogy Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphettek, léphetnek be Törökországba a két állam közötti megállapodás értelmében, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

– Nagyon sokat jelentett az, hogy az igazolást felmutató felnőttek vihették magukkal a 18 év alatti gyermekeiket úgy, hogy azoknak nem volt kötelező felmutatni PCR-tesztet – jegyezte meg lapunknak Jónásné Kiss Ibolya. Kiemelte: megyénkből sokan érdeklődtek görög szigetek után, mint például Kréta.

– Számunkra is meglepő volt a növekvő utazási kedv, de mondanom sem kell, nagyon örültünk annak, hogy egyre bátrabbak a magyarok, és szeretnének élményekkel gazdagodni. Szeptemberre és októberre is vannak még foglalásaink; úgy látjuk, az emberek bíznak abban – ha lesznek is korlátozások –, hogy az elkövetkezendő időszakra is lehet majd tervezni külföldi kiruccanást – fogalmazott. Majd kiemelte, a kirándulni vágyók többsége – ha feltétel lesz – inkább vállalja a tesztet.

– Itthon véget ért a nyári szezon, viszont utazás szempontjából a délebbre eső területeken még javában jó idő van – s ezt ki is használják azok, akik tehetik, ugyanis óriási akciókkal találkozhatnak. Dolgos időszak áll mögöttünk; a tavalyi esztendő a lemondások, visszafizetések éve volt, ez az ideire nem mondható el. A 2021-es szezon a 2019-es év 60 százalékát hozta (külföldre utazók), ami mindenképpen jónak mondható, ha azt nézzük, milyen időket tudhatunk magunk mögött – mondta. Szavai szerint átlagosan – ellátástól és szállástípustól függően – 150-350 ezer forint/fő közöttire tehető az átlagos költsége az irodájukban lekötött utazásoknak. Teljes áras, biztosítást is tartalmazó, nyaralós charterjáratos csomagokat foglaltak eddig a legtöbben.

A szakértők tájékoztattak: az idén Magyarországon a leglátogatottabb terület a Balaton és környéke volt: akik nem kívánták átlépni a határt, azok a magyar tengert választották, azonban nem kifejezetten az árak miatt. Érzékelhetően emelkedett a kereslet a hazai szálláshelyek iránt, s ez a vendégéjszakák áraiban is egyre inkább megjelent, így nem túlzás kijelenteni, hogy volt olyan család, amelynek többe került a balatoni nyaralása, mint egy horvátországi út.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában