Konferencia

2021.09.17. 11:15

A reumatológiáról tartanak tanácskozást a Debreceni Egyetemen

A kongresszuson a Debreceni Egyetem és több hazai intézmény szakemberei vitatják meg az új terápiás lehetőségeket, a legfrissebb kutatási eredményeket.

Forrás: unideb.hu

Az onkoreumatológia és a COVID-19 lesz a kiemelt téma a Magyar Reumatológusok Egyesületének szeptember 23-án kezdődő debreceni vándorgyűlésén. A járványhelyzet miatt tavaly online tartották meg a konferenciát, idén azonban ismét személyes jelenlétre készülnek a szervezők. A szeptember 23-26. között megrendezett négynapos tudományos programon több mint 70 prezentációt, előadást és poszterbemutatót tartanak a Kölcsey Központban – tudatta a hirek.unideb.hu.

Az idei vándorgyűlés egyik fő témája: az onkoreumatológia. Az onkológia, a daganatok gyógyászata és a reumatológia ugyanis számos ponton kapcsolódik egymáshoz. – Bizonyos gyulladásos reumatológiai kórképekben, ha nem megfelelően kezeljük a gyulladást nőhet a daganatképződés valószínűsége.

„Problémát jelenthet a daganatos vagy daganaton átesett reumatológiai beteg fizioterápiája.”

A daganatok mellett a daganat által termelt fehérjék által okozott, a klasszikus reumatológiai betegségeket utánzó úgynevezett paraneopláziás szindróma alakulhat ki. A daganatok kezelésében alkalmazott gyógyszerek közül is van olyan, ami ízületi vagy csontfájdalmat okoz. Végül a csontoknak, ízületeknek is vannak daganatai. Ez a határterület nagyon érdekel bennünket – mondta Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) elnöke.

A konferencián kiemelten foglalkoznak a COVID-19 és a reumatológiai-immunológiai betegségek kapcsolatával is.

– A reumatológia kapcsán a legfontosabb üzenet, hogy az autoimmun-gyulladásos reumatológiai betegek és különösen azok, akik immungátló kezelést kapnak, fokozottan veszélyeztetettek, és náluk súlyosabb lefolyású a COVID-19 betegség. Ezért kiemelten fontos, hogy megkapják a vakcinát. Nem az oltástól, hanem a vírustól kell félni. Nekik ajánlott a harmadik oltás is – hangsúlyozta Szekanecz Zoltán.

A kiemelt témák mellett a szakemberek előadásokat hallhatnak például a reumatológiai betegségek célzott terápiáiról is. – Vannak úgynevezett célzott (biológiai) terápiák, melyek a gyulladás egy adott pontján hatnak, és igen hatékonyak. Egyre több ilyen gyógyszer van. Az injekcióban alkalmazott, fehérje természetű, ellenanyag-típusú biológiai szerek mellett megjelentek a sejten belüli jelátvitelt gátló, szintén a gyulladásra ható, tablettában szedhető célzott terápiás szerek. A DEKK Belgyógyászati Klinika Reumatológia egyike a 21 hazai biológiai terápiás centrumnak – ismertette a professzor.

A tudományos ülésen szimpóziumok és kerekasztal-beszélgetések is lesznek, amelyeken például a korábban COVID-osztályon vagy oltóponton dolgozó reumatológusok és szakdolgozók számolnak be tapasztalataikról. Az ülésen megválasztják a szakmai szervezet új vezetőségét is. Az orvos-konferenciával párhuzamosan a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesülete (MRSZE) is a Kölcsey Központban tartja idei kongresszusát. A programokra 500 orvost, és 80 szakdolgozót várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában