Konferencia

2021.09.01. 11:21

A magnéziumról tartottak tanácskozást a Debreceni Egyetemen

A legújabb növénytani, növényélettani, talajtani és kertészeti eredményeket mutatták be a tizenhetedik alkalommal megrendezett Magnézium Szimpóziumon.

Forrás: unideb.hu

Az idei tudományos találkozónak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara adott otthont – olvasható a hirek.unideb.hu-n. – A magnézium létfontosságú tápelemünk, mégsem fordítunk elegendő figyelmet arra, hogy szervezetünk megfelelő mennyiséghez jusson belőle – hangzott el a 17. Magyar Magnézium Szimpóziumon.

– Az élettanilag fontos, láthatatlan biokémiai folyamatok megismerése, ismerete elengedhetetlen a modern mezőgazdaság és élelmiszeripar számára – jelentette ki Stündl László, a kar dékánja. Elmondta, hogy bár egyre többet tudnak a szakemberek a sejtszintű folyamatokról, még több ismeretre van szükség. – A szakmai tapasztalatok és kutatási eredmények megosztása pedig meghatározza az innovációs folyamatokat, amelyek alapjai lesznek a versenyképesebb, fenntarthatóbb agráriumnak – fogalmazott a dékán.

„A magnéziumnak kiemelt szerepe van a táplálkozásban.”

Az élelmiszerek alapját növényi és állati alapanyagú termékek adják, azonban, ha ezek magnéziumtartalma nem megfelelő, az kedvezőtlen hatással lehet az emberi szervezetre – hangsúlyozta Takácsné Hájos Mária, a Magyar Magnézium Társaság elnöke, a kar egyetemi docense. Az idei tudományos konferencián elsősorban a legújabb növénytani, növényélettani, talajtani és kertészeti eredményeket mutatták be.

– A növények elsősorban a talajból jutnak hozzá a számukra szükséges magnéziumhoz. Ezen tápelem felvételét akadályozza egyebek mellett a trágyázás során kijuttatott nagy dózisú kálium műtrágya, valamint a talajok elsavanyodása. A kutatások a magnéziumkezelések (tápanyagutánpótlás) és az öntözés mellett, a növények magnéziumtartalmának vizsgálatával is foglalkoznak – fejtette ki Takácsné Hájos Mária.

Az egyetemi docens a magnézium élettani fontosságát hangsúlyozta. – Ez az ásványi elem számos anyagcsere-folyamat fontos komponense és enzimrendszerek aktivátora, valamint szerepe van az izmok működésében is. Gyakran neurológiai problémák hátterében is a magnéziumhiány áll.

„A mentális kapacitás növelése, a fiatal kori tanulási készség javítása, a csontok szilárdságának és megerősítésének eszköze a megfelelő magnéziumbevitel.”

A legjobb források többek között a hüvelyesek, a cékla, a spenót és a sóska – mondta Takácsné Hájos Mária.

Évtizedek óta zajlanak magnéziumkutatások a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán, egyebek mellett a cékla, a paradicsom és a levélzöldségek vizsgálatán keresztül. Az országos szakmai rendezvényen az intézmény kutatói mellett többek között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei mutatták be több szekcióban legfrissebb tudományos eredményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában