fejlesztések várhatóak

2021.09.27. 07:00

A kulturális és a vízi turizmusban is látnak jövőt Hajdú-Biharban

Az egészség, az örökségek, a kultúra vagy a vendéglátás is szerepel a palettán.

20210611 Berettyóújfalu fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló A Kitesszük a szűrét..." országos alkotópályázat kiállításának megnyitása, díjátadása és szakmai előadások a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában.

Fotó: Napló-archív

A vidékünket érintő turisztikai fejlesztésekről Vitányi István ország­gyűlési képviselő számolt be a Naplónak. Berettyóújfaluban a gyógyturisztikára építve jelenleg egy 2,5 milliárd forintos beruházással a helyi Termál Liget fedett részét alakítják át. Az első emeleten gyógyászat és terápiás kezelések kapnak helyet, a gyógyászati részleget a helyi Gróf Tisza István Kórház működteti majd.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, a fejlesztéshez szükséges még szálloda építése is.

Értékektől vallásig

Az Esztári Lecsófesztivál, a csökmői Sárkány-nap, a berettyóújfalui Bihari Számadó Napok vagy a Tájak, Házak, Ízek Fesztivál – csak néhány program, amely évről évre több ezer látogatót vonzzanak a környékre. A zenés-táncos vagy gasztronómiai eseményeken túl egyéb programok is adottak az idelátogatóknak.

A konferencia, valamint a hivatásturizmus mellett az érdeklődés középpontjában áll az örökség és kulturális turizmus. Szép számmal vannak nemzeti örökségeink, több hagyományőrző egyesület működik, sok településen vannak néprajzi kiállítások, emlékhelyek és tájházak, de emellett a művészettörténeti értékeink is kiemelkedőek.

A zsákai Rhédey-kastély több mint 200 millió forintból újult meg, a bakonszegi Bessenyei György-emlékházat több mint 30 millió forintból korszerűsítették. A szintén a bakonszegi, mintegy háromhektáros területen fekvő, mostanra önkormányzati tulajdonban álló Nadányi–Miskolci-kúriában a jövőben kiállításokat és egyéb rendezvényeket kívánnak tartani. Vidékünket több katolikus zarándokút érinti, ezért a vallási turizmus is kiemelkedő. Az elmúlt időszakban megújultak a református műemlék templomok, valamint Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban és Debrecenben zsinagógát újítottak fel.

Térségünkben több hagyományőrző egyesület működik, sok településen van néprajzi kiállítás, emlékhely és tájház (képünk a berettyóújfalui művelődési ház Bihar Vármegye Galériájában készült) | Fotó: Napló-archív

Vannak jövőbeli célok

Az országgyűlési képviselő beszámolt arról is, a továbbiakban ökoturisztikai fejlesztést valósítanák meg, a nemzeti parkokban alakítanánk ki látogatóközpontokat. Elmondta, a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárútvonal elkészültével pedig egy különleges lehetőség nyílik meg a mozogni vágyók előtt.

De nem csak két keréken akad sportolási lehetőség, a Berettyó és a Körös folyók miatt a vízi turizmusban is látnak jövőt. Emellett az elképzelések között a lovas turizmus fejlesztése is szerepel, amit a Hortobágy közelsége predesztinál.

Vitányi István kifejtette, Berettyóújfaluban szeretnék létrehozni a herpályi látogatóközpontot. A legközelebbi feladatként a nagykereki Bocskai-várkastély felújítását említette, a tervek szerint a hozzá tartozó magtárakban vendéglátóhelyeket és szálláslehetőséget alakítanak ki.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában